måndag 25 augusti 2008

Varm ciabatta med bönröra och mozzarella


Vi har knappt någon mat hemma (det känns som om det var ett tag sedan kylskåpet var välfyllt nu faktiskt) och imorgon följer jag efter pojkvännen till Stockholm för att spendera sista sommarlovsveckan där (dator och kamera följer förstås med, så bloggen kommer inte stå tom). Även om lönen - tjoho! - kom in på kontot idag kändes det alltså inte som rätt läge att åka iväg och storhandla. Det får bli när vi kommer hem igen. Lunch ville jag förstås ha ändå, och nu när jag har pengar fick det blir lite extra mums för att fira att fattigmansveckorna är över för den här gången: varm ciabatta med mozzarella, bönröra, skinka och soltorkade tomater. M-u-m-s-!

Det här behöver du till en person:
1 ciabatta
Några skivor mozzarella
Några skivor skinka
Två soltorkade tomater
Lite strimlad gul lök
Färsk basilika

Kidneybönor
En hackad vitlöksklyfta
Chilikrydda
Vinäger (balsam är godast)
Salt och peppar

Såhär gör du:
Mosa kidneybönorna med en gaffel. Blanda i vitlök och chili, häll på vinäger och blanda till konsistensen blir lagom krämig. Smaka av med salt och peppar. Dela ciabattan nästan helt igenom (så att den kan ligga platt utan att stänga sig). Lägg några mozzarellaskivor på ena halvan, fyll på med skinka, lök, bönröra, soltorkade tomater och färsk basilika. Salta och peppra. Lägg ytterligare några mozzarellaskivor på andra halvan. Placera mackan öppen på ett ugnssäkert fat (förslagsvis innan du lägger på fyllningen alltså...), sätt in i ugnen (högt upp) på 250 grader grillvärme. När kanterna fått lite färg och osten börjat smälta lägger du ihop de båda halvorna - gärna med någon typ av tyngd ovanpå. Låt stå i ugnen tills allt är genomvarmt och fått önskad yta. Servera med tomatsallad och svep papper om mackan så att du kan sluka den med detsamma.

Tips! Bönröran är ett av mina favoritpålägg även på kalla mackor. Jag åt den jätteofta när jag var vegetarian, supersupersuper bra - riktigt lätt att göra, proteinrikt och massor med smak. Gör en stor laddning och förvara i burk i kylen, bara att bre på bröd sen. I like.

5 kommentarer:

Anonym sa...

det kan jag tänka mig! finns en italiensk butik här i stan som säljer buffelmozzarella i lösvikt, och jag tror nog att den är ännuuuu godare än Santa Lucias. synd bara att man inte är rik! vilken god lunch du fick till! kul att du tog upp bönröran, jag tänkte efterlysa lite roligare pålägg, har tröttnat på avokado och rökt kalkon på mina mackor ;)

lina sa...

Goda smaker du fått till där!

Anonym sa...

Tänkte att det var dags att äta något annat en gröt ;D

Anonym sa...

d har precis som mig snöat in dig lite på mackor tror jag minsann :)

Hanna sa...

Mmm... låter jättgott! Måste testa bönröran någon dag!