torsdag 28 augusti 2008

Stockholm torsdag

Jag är hopplös. Givetvis glömde jag kameran bredvid sängen imorse, men jag har åtminstone lyckats fånga middagen och resten fotade jag med mobilkameran (tur att jag precis fått mobil med kamera...).

Hursomhaver, efter tidig frukost och en löprunda och en vända till Högdalen var jag VRÅLhungrig. När jag efterfrågade Stockholmstips för några inlägg sedan var det en anonym rackare som tyckte att jag skulle gå till Hermans på Tjärhovsgatan - en vegetarisk bufférestaurang tydligen. Jag kollade upp på internet, och dessutom stod det om stället i dagens På Stan. Perfekt, tyckte jag, men tittade inte på nån karta - det är väl bara att gå liksom. Det var det inte. Vi gick hela Tjärhovsgatan upp, och hela Tjärhovsgatan ner utan att hitta något Hermans. Vid det laget var jag riktigt superhungrig, så vi struntade i att leta vidare och satsade på ett säkert kort: Södermanna i Söderhallarna. Det är också en vegetarisk restaurang med massa spännande grejor och stora, prisvärda portioner. Förra gången åt jag biff med råris, råkost och tomatsås. Idag blev det mixtallrik, det vill säga lite av alla dagens tre rätter. Potatisbullar, bulgur, råris, nån wok (som mer var fräs, utan några värderingar i det) och säkert nåt mer. För att vara ärlig var det ganska svårt att urskilja vad som var vad, och jag kan inte precis påstå att smakerna motsvarade det som stod på menyn. Det var absolut gott i alla fall, även om jag inte hittade några dadlar eller nån honungssås. Dessutom är hoummusen och den andra bönröran som serveras till brödet helt fantastiska. Prisvärt och mumsigt, men det jag åt förra gången var mer spännande. (För övrigt: Hermans ligger tydligen på Fjällgatan... Det får bli nästa gång!)

Framåt eftermiddagen mötte vi upp några vänner på Vetekatten, ett fik jag hört mycket om men aldrig varit på. De andra tog bullar och jag drack kaffe, hemskt mysig miljö - som ett riktigt gammalt konditori. Jag förväntade mig nästan att se nån gammal författare sitta i ett hörn med anteckningsbok och bläckflaska... Som kompensation för att jag inte åt något bulle gick jag mot dagens andra vän och fika; ännu en yoghurtglass (ananas/jordgubb) i Gallerian.

Middag blev pojkvännens goda köttfärssås med svamp och riven morot. Till åt vi dinkelspaghetti från Kung Markatta - en nyhet för min del. Jag tyckte nog inte att den var så god faktiskt. Väldigt "träig" och mjölig i konsistensen, och lite för "grov" smak, tyckte jag. Ändå brukar jag äta vanligt kokt dinkel, och jag gillar råris och andra sådana kolhydrater. Troligtvis beror det på att jag nästan bara ätit vanlig vit pasta på senaste tiden, från att nästan bara ätit fullkornspasta tidigare. Jag gillar när pasta är mjuk och len i magen, helt enkelt! Vad tyckte ni, om ni provat?

Imorgon bär det av på mormorsbesök (inte min) till Uppsala. Då SKA jag komma ihåg kameran. Troligtvis blir uppdateringen ganska sen, dock.

4 kommentarer:

Rebecca sa...

Men hallå!!! Kommer du hit? Då borde vi ju ses, du, Mikaela och jag. Kram på dig.

Rebecca sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Dinkelspaggetin från Markatta har jag inte sett ännu men den verkar intressant!

lina sa...

Du verkar ha det bara bra i huvudstaden! Kul att läsa om dina dagar.