onsdag 13 augusti 2008

Fiskgryta med senap och dragon

Fisk stod på schemat för kvällens middag, närmare bestämt studenfisken framför andra - alaska pollack. Pojkvännen önskade gryta och potatis, jag började leta recept. På Tasteline (en receptsajt som jag uppskattar mycket för övrigt - enkel och snabb och bra!) hittade jag en gryta med senap, champinjoner och dragon. Utmärkt, igår köpte vi nämligen massor med färska champinjoner för tio kronor på Netto. Senap tycker vi om, och dragon. Det hela blev... gott, men lite mestrist och då kryddade jag ändå MYCKET mer än vad receptet angav (se mina ändringar inom parentes nedan). Jag gillade nog idén mer än resultatet och skulle vilja exprimentera vidare med fisk och senap - en finfin kombo tycker jag.

Det här behöver du till fyra personer:
1 gul lök
10 färska champinjoner
1 msk matfett
1,5 msk vetemjöl (jag tog typ 0,75 msk eftersom jag hade mer matlagningsgrädde och mindre vatten)
3 dl fiskbuljong + 1 dl mjölk (eller som jag gjorde; 2,5 dl vatten + en halv fiskbuljongtärning)
1 dl matlagningsgrädde (fast jag använde hela paketet mat extra, dvs 2,5 dl och minskade mängden vatten)
1 msk helkornssenap (skånsk, stark, grovkornig använde jag - och närmare 4 msk istället för en)
10 cm purjolök
1 tsk dragon (även här drog jag på lite, tog nog nästan 2 tsk)
500 gram vit fisk
Salt och peppar

Såhär gör du:
Skala och hacka löken och skiva champinjonerna. Bryn dem i matfettet i en vid kastrull. Pudra över mjölet. Häll på buljong och matlagningsgrädde och låt koka ihop i ett par minuter. Blanda i senap och dragon. Tvätta och strimla purjolöken och blanda ner den i grytan. Skär fisken i tärningar och lägg ner dem i grytan. Låt grytan puttra i 2-3 minuter tills fisken är klar. Smaka av med salt och peppar.

I receptet rekommenderas ris till, jag tyckte potatis passade bättre. Dessutom slängde jag upp nån näve tinade sommargrönsaker (dvs fryst blandning av blomkål, haricot verts, morötter och gröna ärtor) på tallriken - lite färg blev det i alla fall!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kul att du gillar Tasteline (jag är ju partisk för att jag jobbar där). Men det finns ju så himla många recept här så jag tror inte jag ens sett en promille fast jag jobbat ett tag nu.

Fiskgrytan ser kanon ut! Du har väl laddat upp bilden på Tasteline? :-)

lina sa...

Låter som goda smaksättningar tillsammans! måste testa!