torsdag 7 augusti 2008

Budgetmat i Lund

Jag är inte den som klagar på hur dålig ekonomi man har som student - faktum är att jag tycker att det funkar riktigt bra att överleva på studielån (plus en liten eller lite mindre liten extralön varje månad då...). Obegränsat med pengar har man ju dock inte direkt, så det skadar ju inte att tänka efter lite då och då. Mat är en typisk utgiftspost där samma produkter kan kosta väldigt mycket och väldigt mycket mindre - därför gäller det att hitta sina budgetguldkorn där det går att få bra varor till rimliga priser. Att leva på nudlar och snabbmakaroner är inget alternativ för oss i alla fall.

I studentområdet vi bor i finns en Netto-affär, som ni säkert förstått vid det här laget. I början vägrade jag i princip handla där. Smutsigt, stökigt, konstigt - tyckte jag då. Det tycker jag fortfarande; Netto är affären dit man går med inköpslistan "tomatpuré, buljongtärningar, vetemjöl" och lämnar med marinerade vitlökar, sharonfrukt på extrapris och möjligtvis en liten ugn att ställa på köksbänken. Vetemjölet, tomatpurén och buljongen fanns överhuvudtaget inte inne. Och det är just detta som är poängen med Netto - sådant som man aldrig skulle titta åt i vanliga affärer, på grund av priset alltså, blir här alldeles väldigt möjliga att shoppa på sig. Dessutom är vanliga basvaror, som faktiskt oftast finns på plats, så mycket billigare än på andra ställen. Det gäller bara att gå dit med öppet sinne, skygglappar mot skiten i hörnen och en inte allt för fundamental inställning till inköpslistor - matkontot (och magen) kommer tacka dig.

En annan favorit är en liten frukt- och grönsaksaffär (med mycket annat, bör tilläggas) vid Kattesund inne i centrum. Jag tror att ägarna förut hade en affär i Beirut, för det sitter massa foton från en sådan på väggarna. Gatan utanför svämmar över av frukt och grönsaker till sanslösa priser - dessutom är det i princip alltid jättefin kvalitet (tyvärr varken speciellt ekologiskt eller närodlat, och även om jag hatar sådana argument väger priset just i det här fallet tyngre). Körsbärstomater, de godaste jag ätit här i Sverige, får man till exempel för tre kronor hektot. Jättebuntar bladpersilja för tolv kronor. Inne i affären (som är väldigt väldigt trång) finns mängder med torkad frukt (ett paket fikon för tio kronor) och nötter, en disk med oliver och fetaost i lösvikt, bönor i olika former, kakor och bröd (bland annat libabröd, både grova och ljusa, och det där pitabrödet jag skrivit om, tolv kronor paketet)... Dessutom massor med produkter importerade från Tyskland, typ inlagda grönsaker, tvättmedel, pasta, burkvaror, te, godis och så vidare. Det är inte sällan kön ringlar sig runt hela affären och jag gissar på att de tjänar sina pengar på populariteten och inte priset, för det allra allra mesta är verkligen riktigt billigt. Kommer du till Lund, go there!

Inhandlat på Kattesund för ett tag sedan: stor flaska vitvinsvinäger, flera hekto sockerärtor, plommon-/körsbärstomater, äpplen, persikor, nypotatis, paprika, vitkål, ruccola, arabiskt kokkaffe och syltlök. 133 kronor. Förstår ni nu vad jag menar?

Förra månaden handlade vi uteslutande i ovanstående affärer, förutom några besök på City Gross (som också är relativt billigt och dessutom har mycket närproducerat), och det märktes VERKLIGEN när vi sammanställde matutgifterna. Då hade vi ändå ätit massa mumsigheter som normalt inte gör obetydliga hål i plånboken.

3 kommentarer:

Rebecca sa...

BRA inlägg. Är det okej om jag härmar och listar Uppsalas billiga matbutiker?
Ekonomin ser nog ganska olika ut beroende på hyran. Jag betalar drygt 4000 varje månad, vilket gör att det inte blir jättemycket över när skolböcker och annat inhandlats. Men man lär sig prioritera.
Trevlig dag!

Anonym sa...

jag saknar city gross i västerås, det ska tydligen vara jättebra! jag har iofs turen att bo väldigt nära ett stort shoppingområde, Hälla, där både ICA Maxi, Willys och Europris finns. och äveno m maxi är dyrt ( dyrare än lidl och liknande) så kan jag faktiskt fynda en massa där, eftersom jag är där rätt ofta;) är ju som min när-butik liksom. man får hålla ögonen öppna! du hade ju gjort hela otroliga fynd :)jag lägger nog ut 2700-2900 på mat varje månad, efter hyran är betald har jag 4700 kronor kvar. menm at är viktigt, och får kosta lite ibland :)

Spralligast sa...

Hihi, vi har säkert setts på Kattesundsbutiken! Jag är där minst en gång i veckan och handlar frukt o grönt... Håller med dig om körsbärstomaterna, de har ofta fantastiskt goda sådana! Fetaosten (den okryddade) är också riktigt god...