tisdag 12 augusti 2008

Fläskpannkaka

Jag har varit sugen på ugnspannkaka/fläskpannkaka i ett par dagar nu - ikväll var det dags! Förutom att den fastnade en del i plåten och blev lite tunn (trots att jag mätte och kollade så att det stämde överens med mängden smet) blev den faktiskt riktigt bra. Förmodligen fastnade den eftersom jag trodde att baconfettet skulle räcka och inte tillsatte något ytterligare varken i smet eller panna. Det rekommenderas alltså.

Det här behöver du till en långpanna (ca 25x35 cm, eller något mindre):
2 dl vetemjöl + 1 dl grahamsmjöl
0,5 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
200-300 g bacon i tärningar

Såhär gör du:
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg baconet (och eventuellt lite matfett då som sagt) i en långpanna och bryn några minuter i mitten av ugnen - det går fort så var försiktig! Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet - häll i resten av mjölken. Knäck sist i äggen och vispa ihop. Häll smeten över baconet i långpannan, se till att fördela bacontärningarna jämnt. In i mitten av ugnen i ungefär 20 minuter - tills smeten stannat och ytan är som du vill ha den.

Obligatoriska tillbehör för min del är lingonsylt, finstrimlad vitkål (gärna sylt och kål blandat, det fick vi alltid på dagis) och massor med örtsalt. Hemskt gott med pannkakssmet, söt sylt och sältan i bacon och salt. Mmmm... Idag hade vi dessutom torkade äppelringar (klippta i bitar) till - riktigt bra tips, try try try! Vad käkar ni till?

3 kommentarer:

Anonym sa...

maassor med lingonsylt! ;)

Anonym sa...

Hallonsylt äter jag, och/eller smör.

Lisa sa...

carolina: ja, det är ett måste ju!

emma: hallonsylt? smör? aldrig ens tänkt tanken (: men det är ju gott på vanliga pannkakor, så det borde ju vara detsamma här...