onsdag 20 augusti 2008

Ugnsgratinerad falukorv

På tal om frukt i mat - äpple känner jag mig ganska hemma med att stoppa ner lite här och var. Särskilt i "äldre" rätter, som sallad på rivet äpple, kål, morot och betor med vinäger och russin till blodpudding eller torkade äppleringar till fläsk. Dessutom funkar det utmärkt om man vill göra "indiska" grejor och sådär. En äpplerätt som återkommer lite då och då här hemma, främst under vinterhalvåret, är ugnsgratinerad falukorv. Det blir liksom det eller Korv Stroganoff när vi har falukorv hemma (eh, lite nya tips kanske inte skulle skada?). Supergott är det i alla fall, även om Anna Skipper inte verkar överförtjust (och även om bilden kan vara den tråkigaste jag publicerat...).

Det här behöver du till fyra personer:
400 g falukorv
1-2 syrliga äpplen
1 gul lök
Senap (helst skånsk grovkorning)
Salt och peppar
Riven ost

Såhär gör du:
Skär falukorven i skivor, fast inte helt igenom och lägg i en ugnsfast form. Kärna ur och skala eventuellt äpplet (jag brukar inte göra det, bara om skalet är väldigt tjockt och vaxigt). Skär lök och äpple i tunna klyftor. Fyll varannan skåra i falukorven med äpple, varannan med lök. Lägg det som blir över runtomkring i formen. Bred ett lager senap över korven, ta ganska mycket. Salta och peppra. Strö över lite riven ost. Gratinera i ugnen på 225 grader i ungefär 20 minuter, har du väldigt tunna lök- och äppleskivor går det fortare.
Potatismos är enligt mitt tycke obligatoriskt att servera till (här hemma kryddar vi alltid med örtsalt, svartpeppar och massor med nyriven muskot, igår blev det även färsk gräslök från landet) och dessutom kanske extra senap. Jag äter ketchup extremt sällan, men till potatismos och falukorv (eller stuvade makaroner) är det tyvärr riktigt gott.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Svar: Ja det blir ju det! Helst hade jag viljat bo i en etta eller två och ha eget kök och badrum

Anonym sa...

Åh, nu fick jag hemlängtan! Det där är en av mammas paradrätter :)

fruktsallad sa...

Det är ju så gott! Jag kände mig faktiskt sugen på det häromdagen. Maken skulle göra korvstroganoff och jag kom på mig själv att jag hellre ville ha ugnsfalu... Hi hi... här skulle också behövas lite nya idéer...