måndag 11 augusti 2008

Tomat- och linsgryta (två-i-en)

De närmaste två veckorna är fattigveckor här hemma. Sommarens lyxerier börjar ta ut sin rätt, men det har varit värt varenda krona! Därför gäller det att snåla där det snålas kan, och använda ingredienser som finns hemma istället för att köpa nytt. Till lunch idag blev det gryta med krossade tomater som bas och en varm macka med skinka, baby-leaf-mix, paprika och philadelphia med gräslökssmak. Resterna blir pastasås imorgon!

Det här behöver du till gryta+pastasås för en person:
En halv gul lök
En vitlöksklyfta
Lite rödvinsvinäger
En bit zuccini
En bit aubergine
En morot
2 msk röda (okokta) linser
Ett gäng kidneybönor
Buljongtärning
Nån dl vatten
En msk tomatpuré
Sweet chili-sås/tabasco/sambal oelek
Timjan, rosmarin, basilika
Salt och peppar

Såhär gör du:
Hacka lök och vitlök. Fräs i vinägern. Riv aubergine, zuccini och morot. Låt fräsa med, salta lite. Tillsätt krossade tomater, linser, buljongtärning och det starka. Späd med valfri mängd vatten. Låt puttra ungefär 10 minuter tills linserna blivit mjuka. Kidneybönorna ska bara bli varma, annars kokar de sönder - ett par minuter innan allt är klart blir lagom. Tillsätt örter. Smaka av med salt och peppar. Billigt kan bevisligen också vara gott!

2 kommentarer:

Anonym sa...

såg riktigt gott ut. jag tycker man kan komma på en hel del höjdarrätter när det skramlar tomt i kassan. man anvädner fantasin så mycekt då :)

Anonym sa...

ser ut som riktigt god billighetsmat!