tisdag 19 augusti 2008

Pasta med bacon och nektarin

Ni har skrivit så mycket om frukt i mat och det är jag dålig på att få till, även om jag oftast tycker att det är gott när jag väl gör det. På senare tid har jag dock börjat pilla ner nektarin lite här och där och det funkar ju riktigt riktigt bra, särskilt till salta grejor. Dessutom är det lika gott kallt som varmt. Gårdagens middagslåda (möte direkt efter jobbet) blev tillexempel risnudlar, tonfisk, nektarin, bambuskott, ärtor, majs och sweet chili-sås - inget recept jag skulle vilja publicera i en kokbok, men gott och spännande var det. Nektarinen funkade grymt till den starka chilisåsen.

Dagens lunchlåda blir ännu ett nektarin-experiment. Fick en sån känsla av att bacon vore ett alldeles ypperligt tillbehör så jag slängde ihop nån slags pastarätt som jag ska mumsa i mig mellan step-passet och jobbet lite senare. Vet alltså inte hur det smakar, men skriver ändå ut receptet - värsta vågat, eller hur?

Det här behöver du till en portion:
100 g okokt pasta
0,5 paket bacon
1 vitlöksklyfta
1 liten nektarin
En fjärdedels gul lök
Salt och peppar
Gräslök

Såhär gör du:
Koka pastan al dente. Hacka vitlöksklyftan, strimla baconet. Stek vitlök och bacon ganska knaprigt - låt rinna av ordentligt på hushållspapper. Häll av överflödigt baconfett från pannan, hacka löken och skär nektarinen i lagom stora bitar. Fräs i pannan. Låt baconet steka med nån minut på slutet, salta och peppra. Blanda med pastan och klipp över rikligt med gräslök. Servera med sallad. (Hoppas det är gott nu bara, men det låter det väl som va?)

Update: Jodå, det var gott. Fast jag hade velat ha ytterligare något salt med, nektarinen blev så söt när den var varm. Fetaost kanske, eller cashewnötter? Dessutom tror jag att det hade blivit ännu godare om jag kryddat med chilipeppar eller tabasco eller så - hetta och nektarin går ju som sagt väldigt fint ihop. Experimenten fortsätter, hela frukstkålen är full av nektariner!

5 kommentarer:

Anonym sa...

men du är nog inne på rätt spår där med nektarinen och det salta baconet. melon passar ju utmärkt till parmaskinka, även det är ju salt. tror att det där söta i frukten gör att det blir så bra :-)

Anonym sa...

Hoppas att det var lika gott som det låter!

Hanna sa...

Det låter jättegott!

Anonym sa...

Frukt i mat är supergott (det kanske märksatt jag gillar det på mina recept... ;P) Den här pastan med nektarin och bacon låter jättejättegod fast jag gillar ju inte bacon men man kan ju typ ha i räkor, kassler, kyckling eller ngt annat :)

Lisa sa...

carolina: ja, melon och parmaskinka är ju en riktig höjdare! dock är parma saltare än bacon, så ytterligare något salt behövs i det här tycker jag.

tina: (:

hanna: visst gör det!

anna: mm, det märks att du gillar frukt i mat! hemskt bra fantasi har du också.