söndag 13 juli 2008

Snabb pastagratäng


Ensammiddag idag och jag hade egentligen tänkt äta något helt annat men så blev jag så himlans sugen på pastagratäng. En rätt som man kan göra med precis vad som helst, och den passar mig som har en förkärlek till alla typer av allt-i-ett-rätter som handen i handsken. Ibland blir det a la lasagne med köttfärssås, ibland med spenat och keso, ibland med tonfisk... Rotade i kylen och dagens resultat blev faktiskt hemskt mumsigt. Som vanligt när jag lagar mat till bara mig (och oftast annars också..) gick det mer på känn än efter bok, exakta mått är sällan my cup of tea.

Det här behöver du till mer än en men mindre än två portioner:
100 g pasta (jag tog fullkornsmakaroner, gissar att tagliatelle är godast)
Några skivor stark korv (jag använde peperoni)
En bit zuccini
En bit röd paprika
En fjärdedels rödlök
Kanske en och en halv dl krossade tomater
Ungefär en halv dl valfri matlagningsgrädde (jag använder alltid Milda Mat Extra 4%)
Lite vatten
Tomaturé
En halv buljongtärning
Vitlök
Bladpersilja
Salt och peppar
Färsk parmesan (eller annan smakrik ost)

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader. Koka pastan al dente. Koka under tiden upp finhackad vitlök, krossade tomater, matlagningsgrädde, tomatpuré och buljongtärning. Späd med vatten. Hacka MYCKET bladpersilja. Blanda med tomatsåsen, salta och peppra. Dela paprika, zuccini och rödlök i småbitar. Häll den kokta pastan i en form, fördela grönsaker och korv ovanpå, häll över tomatsåsen. Avsluta med lite riven parmesan och skjuts in i ugnen. Låt stå i ungefär 10 minuter, tills grönsakerna är mjuka och osten fått gosig färg och yta. Jag brukar alltid köra de sista minutrarna med grillvärme eftersom jag gillar knapret som blir på toppen, men det där gör man ju som man vill.

Jag åt sanslöst fina sockerärtor och en färsk, nykokt majskolv (skulle kunna vara den godaste grönsaken just nu) som höll på att bli för gammal till. Now I'm happy!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad kul med en till matblogg att följa! Och vilken söt form du lagade maten i, är det ett hjärta?
Verkligen "my kind of food" det där, man tager vad man haver.

trevlig kväll!
/Emma

dewdropia sa...

Låter gott som bara den, även fast jag nog hade haft chorizo i tror jag! Jag är också ny i bloggvärlden och jag kan lova dig att det är himla kul det här med matbloggandet :) Titta gärna in på min sida om du vill! http://dewdropia.blogg.se