onsdag 16 juli 2008

Söt couscous med stekt aubergine


Ikväll igen kom jag hem till färdig middag - otroligt så lyxigt jag har det! Det här receptet har vi använt flera gånger och det är riktigt gott och annorlunda. Smaken är väldigt söt, så jag brukar salta extra mycket för att få kontrast. Idag provade vi dock att ha våra favoritoliver (svarta i olja från en oansenlig vakuumförpackning på City Gross) till och jag måste säga att sältan från dem tog rätten till ytterligare en nivå. Vi har fått det från en jättefin kokbok som heter Helt enkelt - mat för moderna människor och där rekommenderas att man serverar fisk eller kyckling till. Vi brukar dock äta det som det är, med bara aubergine som tillbehör och det funkar utmärkt. Tänk bara på att det behövs större mängd per person om det serveras som ensamrätt.

Det här behöver du till fyra portioner:
Fyra dl okokt couscous
Tre matskedar olivolja
En dl russin
Åtta färska, hackade dadlar
En fjärdedels tesked mald spiskummin
En fjärdedels tesked mald kanel
Tre fjärdedels dl pinjenötter
Två dl buljong
Två matskedar finhackad färsk koriander (fast vi brukar använda torkad, men inte lika mycket)
En halv tesked salt
Ett kryddmått peppar

Två auberginer i skivor
Salt

Gör så här:
Tillaga couscousen enligt anvisning på paketet. Lägg aubergineskivorna på hushållspapper, och strö över lite salt. Låt ligga i 20-30 minuter. Torka av skivorna.
Värm oljan i en kastrull. Fräs russin, dadlar, spiskummin, kanel och pinjenötter i en minut. Häll i buljongen, låt blandningen koka ihop till hälften. Tillsätt couscous och koriander, smaka av med salt och peppar.
Stek aubergineskivorna i olivolja tills de fått färg. Servera och njut!

2 kommentarer:

Hanna sa...

Skönt att komma hem till färdiglagad middag! =) Jag brukar också ha den lyxen ibland. Det där låter väldigt spännande förresten, måste testas!

Lisa sa...

Hanna: Det borde du absolut göra. Första gången tyckte jag att det var väldigt underligt, för man (jag) är så ovan vid att mat är så söt. Sen tycker man bara att det är fantastiskt gott.