Till en 1,5 liters brödform behöver du:
8 dl havregryn
5 dl rågsikt
3 teskedar bikarbonat
1 tesked bakpulver
2 tsk malt pomeransskal
1 dl torkad frukt i bitar (fikon är nästan ett måste tycker jag, annars kan du ju ta lite vad du tycker)
5 dl fil eller yoghurt
1 dl sirap eller honung (fast jag brukar bara ta en halv om jag ska ha det som vanligt mackbröd, blir så himla sött annars)
1 dl nötkärnor
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda havregryn, rågsikt, bikarbonat, bakpulver, torkad frukt och pomeransskal (pomeransskalen ger alldeles underbar smak om du ska ha brödet till julbordet, eller som julmacka - det kan dock bli lite väl mycket bjällerklang såhär mitt i sommaren så jag skippar och det blir mums ändå!). Rör ner resten av ingredienserna - rör ihop till en slät smet (min brukar bli väääldigt mycket tjockare än man tänker sig, men det gör inget). Häll i en smord brödform (se till att ytan blir lagom slät, annars trillar skivorna sönder), kasta in i nedre delen av ugnen i ungefär en timme. Låt svalna i formen ett tag innan du försöker välta ut det - det är ett konststycke att klara det här momentet utan att brödet delar sig på mitten, ju varmare, desto svårare. Vira in i bakduk och låt svalna helt.
Det här går förstås att variera lite hur man vill. Med eller utan pomeransskal, med andra kryddor, och så vidare. Förra gången bytte jag ut frukt och nötter mot rivna morötter - det var
1 kommentar:
Du har väl inte missat Krubbs smörgåstävling?
Check it out...
Och - ifall jag inte säger det någon annanstans... Vilken trevlig blog du har!
Skicka en kommentar