fredag 25 juli 2008

Små majsplättar med tomatsalsa

Idag är min enda lediga dag på tre veckor- dessutom är det sol och vaaarmt (också första gången på tre veckor). Därför tänker jag bara göra roliga saker. Lunchen (äntligen fick jag användning av polentan jag hittade längst in i skåpet när jag städade, tjoho!) är redan gjord och nerpackad. Den ska med till parken och solen. Middagen avnjuts förhoppningsvis i picknickform vid vattnet i Malmö - ni hör ju själva, det här blir en bra dag!

Receptet på majsplättarna hittade jag på ica.se, har nog aldrig använt den receptsajten innan - om smaken är som den ska vet jag inte än, men av utseendet att döma ser det lovande ut. Givetvis kunde jag inte låta bli att ändra lite, så receptet nedan är min variant. Snabbt som tusan gick det i alla fall!

Det här behöver du till fyra personer:
(Om du serverar som tillbehör, jag halverade och tänker äta som ensamrätt. Misstänker att det blir ganska lagom till en person.)
300 gram majs
2 ägg
1/2 dl creme fraiche eller yoghurt eller fil
1 dl polenta majsgryn
1/2 maizena
1 hackad vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
Svartpeppar

Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser. Droppa lite olja i en stekpanna (det behövs bara pyttelite, upptäckte jag). Klicka ut plättar i pannan, en matsked smet är lagom till varje. Stek en minut på varje sida - klart på ett kick!

Till tänker jag äta tomatsalsa: En hackad tomat och en fjärdedels hackad rödlök, på med sweet chili-sås (har precis hittat vår urgamla flaska i kylen och tänker försöka använda upp den, om ni undrar varför den ingrediensen tycker upp här och var) och salta tills du är nöjd, i mitt fall mycket.

Är inte det här gott blir jag ledsen.

Update: Det var gott, och perfekt picknick-mat. Jag är med andra ord inte ledsen!

2 kommentarer:

Hanna sa...

Mm, vad gott med majsplättar! Hoppas att du får det kanonbra på din lediga dag!!

Anonym sa...

Jag tror bestämt att jag ska göra en inventering i köksskåpen, det vore ju väldigt gott med majsplättar i picknickkorgen imorgon...