fredag 18 juli 2008

Pizza med serranoskinka, pesto och champinjoner

Idag blev det minsann ingen svennemat (inget fel på det, men jag måste säga att jag föredrar det italienska köket)! Till middag blev det otroligt god pizza med serranoskinka (inköpt på Netto, faktiskt helt okej), färska champinjoner, parmesan, mozzarella och pestoklickar. Till drack vi rödvin och åt sallad med ruccola, tomater och svarta oliver. Det var nästan som att vara tillbaka i Rom ett tag.

Jag provade ett nytt recept på pizzadeg. I vanliga fall brukar jag göra bakpulverdeg, men den blir aldrig riktigt hundra. Nu gjorde jag ett recept från boken Kärlek, oliver och timjan - en av mina favoritkokböcker även om jag inte tagit mig för att laga en tredjedel av allt det jag skulle vilja laga från den. Dessutom lade jag ner extra tid på tomatsåsen, och resultatet blev som sagt bättre än nånsin. Mmm!

Det här behöver du till en långpanna:
Ett fjärdedels paket jäst
En tesked honung
En halv tesked salt
Två dl ljummet vatten
Två matskedar mjölk
Två matskedar olivolja
Fem dl vetemjöl (jag använde fullkornsvetemjöl och siktat dinkelmjöl eftersom det var vad jag hade hemma, gick hur bra som helst!)

Smula jästen i en bunke. Lägg i honung och salt och lite av vattnet. Rör ut jästen. Tillsätt resten av vattnet, mjölk, olja och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg och knåda ORDENTLIGT i bunken. Det är viktigt att degen blir följsam (min blev väldigt lös och jag var tvungen att tillsätta mer mjöl efter jäsning, men det funkade ändå). Låt den jäsa i övertäckt bunke minst 40 minuter (tills den är ungefär dubbelt så stor).

Baka ut tunt på bakplåtspapper, bred på din favorittomatsås, ost (alltid under pålägget) och nåt mumsigt pålägg. Grädda i 275-gradig ugn ungefär 12 minuter. Låt pizzan svalna något så att osten sätter sig - skär i bitar och du kommer inte bli besviken.

3 kommentarer:

Hanna sa...

Mmm, vad gott det ser ut!! Hemmagjord pizza är så gott!

Anonym sa...

Pizzan ser JÄTTEGOD ut. Jag brukar också göra med bakpulver ibland, oftast för att jag alltid har det hemma. Tycker det kan vara gott men det blir mer knaprigt med jäst.

Lisa sa...

Hanna: visst är det! hundra gånger bättre än köpt (om man inte är i italien då förstås).

Emma: Den var jättegod! och visst funkar bakpulver också, bara inte lika bra.