onsdag 30 juli 2008

Grekisk köttfärspaj

Inspirerad av Hannas goda grekiska paj var jag bara tvungen att slänga ihop en egen. Jag tycker inte om äggstanning å värst mycket, så jag försökte improvisera fram en utan. Det gick ganska bra, konsistensen blev dock mer som lasagne än paj och så värst snyggt upplagt på tallriken blev det ju inte. Kvar i formen var den snygg minsann och jag tycker att det och smaken är det viktiga. Och god var den, till och med pojkvännen som inte tycker om paj, framförallt inte pajdeg ("ta det inte personligt om jag inte gillar den"...), blev hemskt nöjd med resultatet. Det här lagar jag igen (kanske provar att greja ner ett ägg då också)!

Pajdeg (inspirerad av Linas):
50 gram margarin
1 dl dinkelsikt
1 dl grahamsmjöl
0,5 dl lättkesella

Gör så här:
Arbeta ihop alla ingredienser till en deg, låt stå kallt en stund (jag gjorde min innan jag gick till jobbet vid två, och sen slängde jag ihop pajen vid halv sju och det gick utmärkt att förvara den i kylen så länge). Tryck ut i en smord pajform - min blev väldigt tunn men det var bara bra med tanke på pojkvännens pajdegsaversion. Nagga med en gaffel och förgrädda i ungefär fem minuter.

Fyllning:
300 gram nötfärs
1 rödlök
En bit aubergine
Marinerade vitlöksklyftor efter smak (jag tog massor, de smakar ju inte lika starkt som omarinerade)
0,5 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 msk ajvar relish
Buljongtärning
Timjan, rosmarin, salvia
Salt och peppar

Resten av kesellan (sen pajdegen)
1 dl riven ost

100 gram fetaost
Svarta oliver

Gör så här:
Hacka rödlöken - fräs med köttfärsen i en vid panna. Pressa vitlöksklyftorna lite med knivens platta sida så att smaken kommer fram. Släng i pannan. Tärna auberginen, låt fräsa med. Salta och peppra. Häll i tomaterna, tomatpurén och ajvar relish. Smula i buljongtärningen. När det puttrat ihop en stund (det är bra om så mycket vätska som möjligt kokar bort så att röran blir ganska tjock) tillsätter du örtkryddorna.
Blanda kesellan med den rivna osten i en skål. Vänd ner köttfärsröran. Häll alltihop i pajskalet. Tärna fetaosten och dekorera pajen med ost och oliver. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter (200 grader). De sista tio minuterna kan du höja till mitten av ugnen för att få lite snygg färg. Titta på den en stund i formen (medan den fortfarande är fin), och slafsa sedan ut på tallriken. Servera med sallad (vår innehöll babyleaf-blandning, röd paprika, tomat och bladperslija) och eventuellt ett gott bröd.

3 kommentarer:

fruktsallad sa...

Å pajsugen är jag så det räcker och blir över! Denna verkar god! Grekiska smaker vill jag ha ofta! :)

Hanna sa...

Den där pajen lät riktigt god också!

Lisa sa...

fruktsallad: pajsugen är jag också ofta. tycker det är lite knepigt med grekisk mat, jag vill ofta slänga in typ soltorkade tomater och sånt - men det är kanske inte egentligen så himla grekiskt (: den här gången lyckades jag rätt bra ändå, tycker jag.

hanna: det var den! nån gång ska jag prova din.