Om exakt en månad fyller jag år. Eftersom det är en söndag och frukost är det bästa jag vet har jag bestämt att vi ska gå ut och äta på morgonen. Vi är trötta på bruchen i Lund och vill prova något nytt. Därför tänkte jag att det kunde vara värt att börja kika runt lite redan nu, man vill ju vara säker på att det blir bra ju! Stället måste ligga i Malmö (eller Lund, men där tror jag att de flesta möjligheter är uttömda), det måste vara ät-så-mycket-du-vill-buffé och det ska helst ha ganska mycket vanliga men "lyxiga" och bra frukostgrejer (typ yoghurt, bröd, müsli och sånt) - tänk hotellfrukost.
Var borde vi gå? Alla tips mottages MYCKET tacksamt. Så mycket lättare om man har någons omdöme att gå efter.
torsdag 31 juli 2008
Vår Pad Thai-variant
Det här behöver du:
Kyckling (vi använder färdiggrillad)
Grönsaker i bitar (idag hade vi blomkål, paprika, bambuskott och lök)
Uppvispat ägg
Pad Thai-woksås (såndär i påse ni vet)
Risnudlar
Saltade jordnötter
Soja
Såhär gör du:
Woka kyckling och grönsaker i en vid panna. Tillsätt uppvispat ägg och pad thai-sås. Rör om ordentligt. Koka risnudlarna. Blanda eventuellt risnudlarna med woken (men gör det då innan du tillsätter ägg och sås), servera annars var för sig. Soja och jordnötter är nästan obligatoriska tillbehör. Mumsmumsmums!
Etiketter:
kyckling,
ris och nudlar
Första äppelskörden
Skörd och skörd, men på jobbet har vi alla fall ett äppelträd (förutom krusbärsbuskarna, plommonträden, päronträden, smultronen, hallonen, rabarberna och valnötsträden alltså) som ger jättegoda sommaräpplen. Om ett par-tre veckor är de nog klara, men redan nu i veckan har jag gått och spanat in några stora i ena kanten. Det krävdes ett riktigt högt hopp för att jag skulle få tag i ett av dem, men jag lyckades. Riktigt moget var det inte, men jag som verkligen vill ha mina äpplen hårda och sura och inte det minsta mjöliga tyckte att det funkade prima! Och visst är det något speciellt med frukt direkt från trädet?
Hur vill ni ha era äpplen? Hårda och sura eller mjöliga och söta?
Hur vill ni ha era äpplen? Hårda och sura eller mjöliga och söta?
Etiketter:
frukt och bär
Tunnbrödrullar med korv- och grönsakshack och fetaröra
Så här gjorde jag hacket:
Jag tärnade lite aubergine och stekte i salt, peppar och paprikapulver. Medan det svalnade hackade jag paprika, rödlök, lufttorkad spansk korv, soltorkade tomater och bladpersilja. Allt blandades ordentligt.
Så här gjorde jag fetaröran:
Detta är min favoritröra, passar grymt bra till det mesta - särskilt grillat.
Smula valfri mängd fetaost, tillsätt hackad vitlök, timjan och salt och peppar. Häll i yoghurt tills konsistensen är lagom (jag tycker det är godast om den är riktigt tjock och bara precis håller ihop), blanda ordentigt. Den är nästan mumsigast om den fått stå ett tag, gärna sedan dagen innan.
Jag bredde fetaröra på bröden, slängde på hacket och toppade med skivad tomat. Kändes nästan lite lyxigt - som mytbilden kring de goda "köpekagorna" ni vet, fast i mackform!
Etiketter:
bröd och mackor,
korv,
tillbehör
onsdag 30 juli 2008
Grekisk köttfärspaj
Pajdeg (inspirerad av Linas):
50 gram margarin
1 dl dinkelsikt
1 dl grahamsmjöl
0,5 dl lättkesella
Gör så här:
Arbeta ihop alla ingredienser till en deg, låt stå kallt en stund (jag gjorde min innan jag gick till jobbet vid två, och sen slängde jag ihop pajen vid halv sju och det gick utmärkt att förvara den i kylen så länge). Tryck ut i en smord pajform - min blev väldigt tunn men det var bara bra med tanke på pojkvännens pajdegsaversion. Nagga med en gaffel och förgrädda i ungefär fem minuter.
Fyllning:
300 gram nötfärs
1 rödlök
En bit aubergine
Marinerade vitlöksklyftor efter smak (jag tog massor, de smakar ju inte lika starkt som omarinerade)
0,5 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 msk ajvar relish
Buljongtärning
Timjan, rosmarin, salvia
Salt och peppar
Resten av kesellan (sen pajdegen)
1 dl riven ost
100 gram fetaost
Svarta oliver
Gör så här:
Hacka rödlöken - fräs med köttfärsen i en vid panna. Pressa vitlöksklyftorna lite med knivens platta sida så att smaken kommer fram. Släng i pannan. Tärna auberginen, låt fräsa med. Salta och peppra. Häll i tomaterna, tomatpurén och ajvar relish. Smula i buljongtärningen. När det puttrat ihop en stund (det är bra om så mycket vätska som möjligt kokar bort så att röran blir ganska tjock) tillsätter du örtkryddorna.
Blanda kesellan med den rivna osten i en skål. Vänd ner köttfärsröran. Häll alltihop i pajskalet. Tärna fetaosten och dekorera pajen med ost och oliver. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter (200 grader). De sista tio minuterna kan du höja till mitten av ugnen för att få lite snygg färg. Titta på den en stund i formen (medan den fortfarande är fin), och slafsa sedan ut på tallriken. Servera med sallad (vår innehöll babyleaf-blandning, röd paprika, tomat och bladperslija) och eventuellt ett gott bröd.
tisdag 29 juli 2008
Rödbetor med ädelost
Det här behöver du:
Rödbetor
Ädelost
Så här gör du:
Koka rödbetorna i cirka 10 minuter, tills de mjuknar lite. Skala dem under rinnande kallt vatten och skär i mindre (men fortfarande ganska stora) bitar. Lägg i form, smula över osten och skjuts in i ugnen - 200 grader i cirka 5 minuter. Vi åt med lax och sallad, men om man gör en rejäl laddning tror jag det funkar utmärkt med bara en bönsallad till. Helt otroligt gott för pytteminimal arbetsinsats!
Etiketter:
fisk och skaldjur,
vegetariskt
måndag 28 juli 2008
Utmaning
Jag blev utmanad av Lina, så jag gör väl ett försök. Alla jag ville utmana har redan blivit utmanade, så jag utmanar helt enkelt vem som helst som inte redan gjort det här.
1)Vad åt du till frukost?Yoghurt med vattenmelon, sharonfrukt och allbran, två mackor (frukt-och nötbröd med philadelphia/ost/gurka och philadelphia/tunnskuren falukorv/gurka), Friggs Örtharmoni-te.
1)Vad åt du till frukost?
2) Lägg ut den senaste bilden du tagit på dig själv.
Jag ångrade mig. Det får man faktiskt.3) Vem fick du ditt senaste sms ifrån?
Min vän Kristoffer.
4) Vilken färg har din dator?
Vit macbook.
5) När var du arg senast?
Oj, jag blir arg ganska ofta men nu kan jag faktiskt inte komma på...
6) Ditt bästa minne från skoltiden?
Det får nog bli alla underbart fina flickor jag träffat och fortfarande tycker hemskt mycket om.
7) Ditt sämsta minne från skoltiden?
Skolgympan from hell, alla intriger och all press på hur man skulle vara.
8) Yoga eller löpning?
Löpning alla gånger.
9) Spaghetti Bolognese eller Oxfilé Provencale?
Spaghetti Bolognese, särskilt pojkvännens.
10) Vilka tidningar läser du regelbundet?
Sydsvenskan, annars slinker sådant som Veckorevyn/Cosmo/Glamour ner då och då, men ingen särskild hela tiden. Hemmets Journal hos mormor är ju en annan klassiker, men det går inte att kalla regelbundet kanske.
11) Favoritkaraktär i deckare?
Jag gillar Barbara i Elizabeth Georges böcker, läser inte jättemycket deckare dock.
12) Teveprogram du aldrig missar?
Finns nog inget jag aldrig missar, men just nu är jag väldigt stereotyp i mitt tittande - Gossip Girl, Sex and the City... Ni hajar grejen.
13) Vem är du avundsjuk på?
Det beror på humör och tillfälle.
14) Din bästa revansch?
Tiden efter gymnasiet. Jag bestämde mig för att bryta med nästan allt och alla och för en gångs skull göra det JAG ville. Som jag trivs med det.
15) Din bästa chef ever respektive din sämsta?
Känner inte att jag haft tillräckligt många för att kunna utvärdera dem.
16) Mat som du aldrig någonsin kommer att äta?
Jag kommer faktiskt inte på någonting som jag absolut aldrig, under några omständigheter, skulle stoppa i munnen (i matväg alltså, annars hade jag ju kunnat säga likmaskar eller vad som helst)... Återkommer om jag kommer på något.
17) Offentlig person som du skulle vilja ta dig ett snack med?
Det finns många. Men jag blir så himla starstruck när jag ser en kändis (även om det är typ nån halvkänd debattör från Nyhetsmorgon liksom), så jag skulle nog inte kunna ha ett vettigt samtal med en offentlig person.
18) Kaffe eller te?
Oftast te, men det handlar mer om att jag är så usel på att göra kaffe.
19) Skostorlek?
38
20) Hur ofta är du på IKEA?
Krävs bil och jag har ingen bil. Vilket i och för sig är bra för min ekonomi, om man ser det så (alltså både avsaknaden av bil och det krångliga i att ta sig till IKEA utan en sådan)...
21) Om du hade fem miljoner över - vad skulle du köpa?
Jag hade köpt en lägenhet. Om någonting blivit över hade jag skämt bort min pojkvän och köpt alla kläder jag inte har råd med nu.
Picknick vid havet
Ett av mina favoritställen är Västra Hamnen i Malmö. Sedan i fredags har jag varit där tre gånger (tilläggas kan att biljetten kostar 30 spänn enkel resa, om jag inte har tur och kan låna pojkvännens Sommarkort...). Som picknickplats är det helt outstanding. Lååång kaj med trätrallor i "trappsteg", fantastisk utsikt, folkliv... Jag hade kunnat äta min middag där varje kväll. Idag efter jobbet mötte jag upp pojkvän och kylväska på stationen och en knapp timme senare satt vi med en massa mums framför oss. Baguette, spansk korv, mozzarella, camenbert, oliver, kronärtskockshjärtan, marinerade vitlökar, soltorkade tomater, röd pesto, vattenmelon, dadlar, vindruvor... Ni hör ju själva - ingen gräns för vilka smaskigheter han hade packat ner. Vi satt där tills solen försvunnit och ojojoj vilket alldeles underbar inledning på veckan!

Mumsig lunch
Det var en hemskt trevlig lunch kan jag tillägga.
Etiketter:
bröd och mackor,
frukt och bär,
korv
Svalka
Etiketter:
dricka,
frukt och bär,
sött
söndag 27 juli 2008
Nån form av tacos
Köttfärsen fräste jag och sen slängde jag på en halv deciliter Mat Extra som var över sen Carbonaran och lite vatten. I med tacokrydda och sen lät jag det hela puttra tills det krämat ihop sig ordentligt. Jag hackade en halv avokado, tomat, paprika, rödlök och gurka, tinade majs och blandade ihop allt mums med lite salt. I kylen hittade jag en halv burk krossade tomater - blandade med sambal oelek och vips hade jag tacosås! Under tiden tinade jag två såna där pitaatiga, grova bröd jag skrivit om förut. När allt var klart och fixat fyllde jag bröden med isbergssallad, färskladd, grönsaker och tomatsås. Det var fantastiskt gott och jag ska aldrig mer laga tacofärs utan matlagningsgrädde!
Etiketter:
bröd och mackor,
köttfärs
Gå ut med er!
Etiketter:
frukost
Spaghetti Carbonara
Till fyra personer behöver du:
400 gram okokt spaghetti (inte fullkorn alltså, riktigt vit och mumsig ska den vara!)
1 msk olivolja
200 gram bacon (i småbitar)
4 äggulor
1 dl matlagningsgrädde (Milda Mat Extra funkar finfint)
150 gram nyriven parmesan (fast igår använde han annan ost för vi hade ingen parmesan, och det funkade det också)
Salt och peppar
Gör så här:
Värm oljan i en gryta. Fräs baconbitarna knapriga. Sätt åt sidan. Vispa samman äggulor och matlagningsgrädde. Tillsätt hälften av osten. Salta och peppra. Koka pastan, häll av vattnet och kasta ner i bacongrytan. Häll över såsen och rör om ordentligt - koka inte, se bara till att det blir varmt och gosigt. Strö över resten av osten, dra några varm med pepparkvarnen och hacka eventuellt över persilja. Gröna ärtor är nästan ett måste till. Njut, njut och njut!
Vi gillar persilja och hackade över MASSOR med vad vi trodde var bladpersilja. Det var det inte. Det var färsk koriander och det rekommenderar jag verkligen inte. En sån himlans tur att vi inte hann blanda!
Etiketter:
bacon och fläsk och kassler,
pasta
lördag 26 juli 2008
Oh those summer nights
Gårdagskvällen blev faktiskt helt underbart bra. Vi inledde med rosévin och picknick i Västra Hamnen - solen och havet och allt var Hollywoodperfekt! Jag hade gjort världens mumsigaste sallad (körde på devisen "allt som är gott måste också vara gott tillsammans" och kastade i avokado, fetaost, tomat, paprika, ruccola, isbergssallad, gurka, physalis, rostade macadamianötter och massor med pressad lime) och köpt grillad kyckling som vi slurpade i oss med ciabatta, creme bonjour och superjättegoda vindruvor. Sedan fortsatte vi till ett par sunkhak på Möllan för att slutligen hamna på Debaser - och jag var barbent precis hela kvällen. Fantastiskt.
fredag 25 juli 2008
Små majsplättar med tomatsalsa
Receptet på majsplättarna hittade jag på ica.se, har nog aldrig använt den receptsajten innan - om smaken är som den ska vet jag inte än, men av utseendet att döma ser det lovande ut. Givetvis kunde jag inte låta bli att ändra lite, så receptet nedan är min variant. Snabbt som tusan gick det i alla fall!
Det här behöver du till fyra personer:
(Om du serverar som tillbehör, jag halverade och tänker äta som ensamrätt. Misstänker att det blir ganska lagom till en person.)
300 gram majs
2 ägg
1/2 dl creme fraiche eller yoghurt eller fil
1 dl polenta majsgryn
1/2 maizena
1 hackad vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
Svartpeppar
Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser. Droppa lite olja i en stekpanna (det behövs bara pyttelite, upptäckte jag). Klicka ut plättar i pannan, en matsked smet är lagom till varje. Stek en minut på varje sida - klart på ett kick!
Till tänker jag äta tomatsalsa: En hackad tomat och en fjärdedels hackad rödlök, på med sweet chili-sås (har precis hittat vår urgamla flaska i kylen och tänker försöka använda upp den, om ni undrar varför den ingrediensen tycker upp här och var) och salta tills du är nöjd, i mitt fall mycket.
Är inte det här gott blir jag ledsen.
Update: Det var gott, och perfekt picknick-mat. Jag är med andra ord inte ledsen!
Etiketter:
pannkakor och pizza och sånt,
tillbehör,
vegetariskt
torsdag 24 juli 2008
Inget fancy idag
Idag har det blivit pastasallad till lunch och pastasallad till middag. Gott, men inget att skriva om. Dessutom har jag varit på dåligt humör. Imorgon är jag ledig och solen ska skina, då blir det förhoppningsvis bättre.
onsdag 23 juli 2008
Pånyttfödd

(För övrigt tycker jag att Ben and Jerrys absolut är bra och god glass, men den italienska spelar fortfarande i en division som ligger så långt bort att det knappt går att tala om dem i samma termer ens. Har du provat fattar du vad jag menar.)
Grekiskt i gräset
Middag idag blev moussaka (till mig) och bifteki (till pojkvännen) i solen på en gräsmatta i Botan - ett av Lunds grymmaste picknickställen. Det var inte helt otrevligt kan jag tala om. Maten hade vi köpt på Eros - Lunds grymmaste grek - och dit måste ni verkligen gå om ni har vägarna förbi! Otroligt god grekisk mat och relativt billigt är det också, våra rätter kostade runt 85 kronor att hämta. Den dyraste låg på 130. Senapssåsen (som dom tyvärr glömt idag) är to die for. Bland annat.
(Bild kommer nog om jag lyckad överföra pojkvännens mobilbild till datorn...)
(Bild kommer nog om jag lyckad överföra pojkvännens mobilbild till datorn...)
Etiketter:
äta ute
Falukorv och potatis
tisdag 22 juli 2008
Pastasås med morot och fetaost
För någon dag sedan kikade jag runt hos Mikka och hittade (bland mycket mycket annat) det här receptet på pastasås med morot, fetaost och svarta oliver. Det lät så vansinnigt gott - och bilden var så himla fin - så jag var tvungen att prova. Jag fick inte laga det till middag för pojkvännen som tyckte att det lät mycket underligt , så det fick bli dagens lunchlåda istället. Min supermixer (som tar upp ungefär hela köksbänken när man använder den) är tyvärr trasig för tillfället, och nån stavmixer äger vi inte - istället för mixade morötter fick det bli rivna (och sedan stötta med potatisstöt) och det funkade faktiskt väldigt bra. Dessutom hade vi ingen creme fraiche hemma, så det fick bli turkisk yoghurt och även det blev finfint. Sist, men inte minst fräste jag de rivna morötterna tillsammans med en hackad vitlöksklyfta (kanske inte den mest strategiska jobblunchkryddningen - men det är ju så gott!) Annars gjorde jag precis som Mikka och resultatet var F A N T A S T I S K T gott. Sån tur att jag gjorde extra - en matlåda till ligger och gottar sig i frysen.
Till körde jag på en enkel kikärtssallad: blanda kikärtor och strimlad purjolök med lite olja, sambal oelek, salt och massor med timjan. Passade alldeles utmärkt till sås och pasta.
Etiketter:
pasta,
tillbehör,
vegetariskt
Snabbt frukt- och nötbröd
Till en 1,5 liters brödform behöver du:
8 dl havregryn
5 dl rågsikt
3 teskedar bikarbonat
1 tesked bakpulver
2 tsk malt pomeransskal
1 dl torkad frukt i bitar (fikon är nästan ett måste tycker jag, annars kan du ju ta lite vad du tycker)
5 dl fil eller yoghurt
1 dl sirap eller honung (fast jag brukar bara ta en halv om jag ska ha det som vanligt mackbröd, blir så himla sött annars)
1 dl nötkärnor
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda havregryn, rågsikt, bikarbonat, bakpulver, torkad frukt och pomeransskal (pomeransskalen ger alldeles underbar smak om du ska ha brödet till julbordet, eller som julmacka - det kan dock bli lite väl mycket bjällerklang såhär mitt i sommaren så jag skippar och det blir mums ändå!). Rör ner resten av ingredienserna - rör ihop till en slät smet (min brukar bli väääldigt mycket tjockare än man tänker sig, men det gör inget). Häll i en smord brödform (se till att ytan blir lagom slät, annars trillar skivorna sönder), kasta in i nedre delen av ugnen i ungefär en timme. Låt svalna i formen ett tag innan du försöker välta ut det - det är ett konststycke att klara det här momentet utan att brödet delar sig på mitten, ju varmare, desto svårare. Vira in i bakduk och låt svalna helt.
Det här går förstås att variera lite hur man vill. Med eller utan pomeransskal, med andra kryddor, och så vidare. Förra gången bytte jag ut frukt och nötter mot rivna morötter - det var
Etiketter:
bakat,
bröd och mackor,
choklad
måndag 21 juli 2008
Kasslergratäng och vitkålssallad
Min variant innehöll dessutom: Broccolin som låg och slokade längst in i kylen, sockerärtor istället för vanliga ärtor och en hel del sweet chilisås för att komplettera tomatpurén. Ostmängden halverade jag, och det var alldeles tillräckligt.
Det blev god men lite trist vardagsmat - utan chilisåsen hade det nog inte varit så jätteupphetsande. Jag tyckte dock att det blev godare och godare ju mer jag åt och till slut kom jag nog fram till att det var absolut värt att laga men ändå ingen supersuccé (inga glasklara omdömen här inte!). Pojkvännen var inne på samma linje.
När gratängen var i ugnen gjorde jag en vitkålssallad - den blev å andra sidan mycket bättre än den brukar. Jag slakade kålen (det gör jag inte i vanliga fall) och vilken skillnad det gjorde!
Vitkålssallad:
Strimlad vitkål
Olja
Vitvinsvinäger
Citronpeppar
Salt
Slå kokande vatten över vitkålens så att den mjuknar något. Låt rinna av och blanda med olja, vinäger, salt och peppar. Jag tycker att den funkar till det mesta.
Etiketter:
bacon och fläsk och kassler,
gratäng,
pasta,
sallad,
tillbehör
Indiskt enligt Lisa
Igår kväll svängde jag ihop en improviserad lunchlåda till jobbet idag. Tyckte inte att det smakade så där väldigt speciellt nylagat, men när det stått till sig över natten var det faktiskt överraskande gott och jag kan tänka mig att göra något liknande igen. Har tyvärr ingen bild, men det var inte så mycket att se heller - såg mest ut som orangefärgad gröt (låter mumsigt va?).
Det här behöver du till en person:
En dl torr quinoa
En halv buljongtärning + två dl vatten
En halv dl okokta röda linser
En morot
En bit vitkål
En vitlöksklyfta
Ett gäng körsbärstomater
Torkade äppelringar
Garam masala
Salt
(Jag hade velat ha kokt blomkål och vanlig lök i också, men det fanns inte hemma)
Gör så här:
Koka quinoan i buljongen ca 15 minuter. Koka linserna i en dl vatten till de blir mjuka (ca 10 minuter). Skålla (dvs häll kokande vatten över och låt ligga en stund) och skala körsbärstomaterna, dela i mindre bitar. Fräs riven morot, finhackad vitlök, strimlad vitkål och tomater tills allt gosat ihop sig. Krydda med salt och valfri mängd garam masala. Klipp i torkade äppelringar (tror det funkar bättre än färskt äpple, eftersom färskt blir så mjukt och har en tendens att försvinna bland det andra). Blanda fräset med quinoa och linser, servera med turkisk yoghurt.
Det här behöver du till en person:
En dl torr quinoa
En halv buljongtärning + två dl vatten
En halv dl okokta röda linser
En morot
En bit vitkål
En vitlöksklyfta
Ett gäng körsbärstomater
Torkade äppelringar
Garam masala
Salt
(Jag hade velat ha kokt blomkål och vanlig lök i också, men det fanns inte hemma)
Gör så här:
Koka quinoan i buljongen ca 15 minuter. Koka linserna i en dl vatten till de blir mjuka (ca 10 minuter). Skålla (dvs häll kokande vatten över och låt ligga en stund) och skala körsbärstomaterna, dela i mindre bitar. Fräs riven morot, finhackad vitlök, strimlad vitkål och tomater tills allt gosat ihop sig. Krydda med salt och valfri mängd garam masala. Klipp i torkade äppelringar (tror det funkar bättre än färskt äpple, eftersom färskt blir så mjukt och har en tendens att försvinna bland det andra). Blanda fräset med quinoa och linser, servera med turkisk yoghurt.
Etiketter:
couscous och bulgur och gryn,
vegetariskt
söndag 20 juli 2008
Grillade revben med bulgur och myntayoghurt
Pojkvännens goda marinad:
Olja
Vinäger
Soja
Vatten
Dijonsenap
Vitlök
Rosmarin
Timjan
Dragon
Blanda och släng i valfritt kött ett tag.
Bulgur:
Koka bulgur i buljong, blanda med sockerärtor och lök - väldigt enkelt men lite roligare.
Myntayoghurt:
Turkisk yoghurt
Pepparmynta
Blanda, låt stå ett tag - klart! Vi har lyxen att ha egenodlad mynta, åh vad det slår torkad med hästlängder.
Etiketter:
couscous och bulgur och gryn,
grillat,
kotletter och sånt,
tillbehör
Kyckling med gräslök, bacon och gurka
Ikväll bjöd farmor på middag. Det började med toast Skagen och slutade med Crema di Mascarpone-glass och trädgårdsplockade hallon. Där i mitten serverade hon hemskt goda stekta kycklingfiléer med bacon och nån slags dressing med gräslök. Till var det frästa gurkstavar och det var verkligen över förväntan mumsigt! Hemskt vad mycket mer gurkan smakade när den var tillagad (jag har nästan aldrig ätit det). Perfekta smakkombinationer, både jag och pojkvännen tyckte jättemycket om den här rätten. Receptet hade hon hittat i Allt om Mats Köp hem fem, en bok med enkla, snabba recept med få ingredienser som faktiskt är väldigt bra.
Update: Tack vare snälla Rebecca hittade jag både recept och bild på internet - här finns det om du är intresserad (vilket du absolut borde vara)!
Update: Tack vare snälla Rebecca hittade jag både recept och bild på internet - här finns det om du är intresserad (vilket du absolut borde vara)!
Etiketter:
bacon och fläsk och kassler,
farmor,
kyckling
fredag 18 juli 2008
Enkel lyxglass
(Och eftersom pojkvännen gillar "gräddigare" glass fick jag allt för mig själv. Mohahaha.)
Pizza med serranoskinka, pesto och champinjoner
Jag provade ett nytt recept på pizzadeg. I vanliga fall brukar jag göra bakpulverdeg, men den blir aldrig riktigt hundra. Nu gjorde jag ett recept från boken Kärlek, oliver och timjan - en av mina favoritkokböcker även om jag inte tagit mig för att laga en tredjedel av allt det jag skulle vilja laga från den. Dessutom lade jag ner extra tid på tomatsåsen, och resultatet blev som sagt bättre än nånsin. Mmm!
Det här behöver du till en långpanna:
Ett fjärdedels paket jäst
En tesked honung
En halv tesked salt
Två dl ljummet vatten
Två matskedar mjölk
Två matskedar olivolja
Fem dl vetemjöl (jag använde fullkornsvetemjöl och siktat dinkelmjöl eftersom det var vad jag hade hemma, gick hur bra som helst!)
Smula jästen i en bunke. Lägg i honung och salt och lite av vattnet. Rör ut jästen. Tillsätt resten av vattnet, mjölk, olja och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg och knåda ORDENTLIGT i bunken. Det är viktigt att degen blir följsam (min blev väldigt lös och jag var tvungen att tillsätta mer mjöl efter jäsning, men det funkade ändå). Låt den jäsa i övertäckt bunke minst 40 minuter (tills den är ungefär dubbelt så stor).
Baka ut tunt på bakplåtspapper, bred på din favorittomatsås, ost (alltid under pålägget) och nåt mumsigt pålägg. Grädda i 275-gradig ugn ungefär 12 minuter. Låt pizzan svalna något så att osten sätter sig - skär i bitar och du kommer inte bli besviken.
Etiketter:
pannkakor och pizza och sånt
Latmaskgrej
Om jag har möjlighet klyftar jag alla äpplen jag äter. Jag tror att det är en skada från min tid som dagisvikarie, där en hel del tid går åt till just äppelklyvning - det är frukost och samling och lunch och mellanmål. Man inser liksom hur mycket godare det är att äta när man slipper slabba och bita runt för att undvika kärnhus. När jag tar med min äpplen någonstans tar jag ofta med dem i bitar i en plastpåse, så blir det nästan som godis (nej jag anser inte att frukt och godis är samma sak, men man kan ju lura sig själv litelitegrann ibland). För ett par veckor sedan skulle vi inhandla en stektermometer och eftersom jag hade en del pengar kvar på ett jättegammalt presentkort på Inspiration styrde vi stegen dit. Vi hittade vår termometer - och jag hittade min äppelklyftare! Den kärnar ur och klyftar i åtta perfekta klyftor på cirka en sekund - amazing! Enda kravet är att äpplet ska vara lagom stort, vilket jag upptäckt att de allra flesta äpplen är (förutom de jättestora och jättetjocka). Nu är vi bästa kompisar, äppelklyftaren och jag.
Etiketter:
köket och köksgrejor
torsdag 17 juli 2008
Svennemat - knäckemacka med matjesill och nypotatis
Etiketter:
bröd och mackor,
fisk och skaldjur,
potatis
Svennemat: Pannkakor
Nu vet ju säkert de allra flesta av er redan hur man gör pannkakor (även om det var premiärvändning för min del idag), så jag lägger inte ut något recept. Jag vill däremot
slå ett slag för mina tillbehör som faktiskt var supermums: turkisk yoghurt, hallon och lite micrad honung, alternativt turkisk yoghurt och jordgubbssylt. Åh så gott!
Etiketter:
frukt och bär,
pannkakor och pizza och sånt,
sött
onsdag 16 juli 2008
Söt couscous med stekt aubergine
Ikväll igen kom jag hem till färdig middag - otroligt så lyxigt jag har det! Det här receptet har vi använt flera gånger och det är riktigt gott och annorlunda. Smaken är väldigt söt, så jag brukar salta extra mycket för att få kontrast. Idag provade vi dock att ha våra favoritoliver (svarta i olja från en oansenlig vakuumförpackning på City Gross) till och jag måste säga att sältan från dem tog rätten till ytterligare en nivå. Vi har fått det från en jättefin kokbok som heter Helt enkelt - mat för moderna människor och där rekommenderas att man serverar fisk eller kyckling till. Vi brukar dock äta det som det är, med bara aubergine som tillbehör och det funkar utmärkt. Tänk bara på att det behövs större mängd per person om det serveras som ensamrätt.
Det här behöver du till fyra portioner:
Fyra dl okokt couscous
Tre matskedar olivolja
En dl russin
Åtta färska, hackade dadlar
En fjärdedels tesked mald spiskummin
En fjärdedels tesked mald kanel
Tre fjärdedels dl pinjenötter
Två dl buljong
Två matskedar finhackad färsk koriander (fast vi brukar använda torkad, men inte lika mycket)
En halv tesked salt
Ett kryddmått peppar
Två auberginer i skivor
Salt
Gör så här:
Tillaga couscousen enligt anvisning på paketet. Lägg aubergineskivorna på hushållspapper, och strö över lite salt. Låt ligga i 20-30 minuter. Torka av skivorna.
Värm oljan i en kastrull. Fräs russin, dadlar, spiskummin, kanel och pinjenötter i en minut. Häll i buljongen, låt blandningen koka ihop till hälften. Tillsätt couscous och koriander, smaka av med salt och peppar.
Stek aubergineskivorna i olivolja tills de fått färg. Servera och njut!
Etiketter:
couscous och bulgur och gryn,
vegetariskt
Lunchmackor med curry/tonfisk-röra
Idag blev jag otroligt sugen på kladdiga mackor med currysmak till lunch, har ingen aning om varför men så var det. Det är inget jag brukar äta och jag gillar inte ens majonäsiga röror i köpemackor - men suget bestod och det var bara att lyda. Och hemmagjord kladdcurryröra var väldigt gott, måste jag säga.
Till en person behöver du:
En burk tonfisk
Gröna ärtor
Majs
En fjärdedels röd paprika
Ett par centimeter purjolök
Något att kladda till det hela med (jag använde lite lättfil eftersom det var vad jag hade hemma, men ta vad du tycker blir bäst!)
Curry
Salt och peppar
Två pitabröd eller nåt annat bröd du tycker om (jag använde ett slags grovt pitaaktigt bröd som man kan köpa i de flesta invandrarägda mataffärerna här i Malmö-Lund-området, innehållsförteckningen lyder ungefär grahamsmjöl 70%, vetemjöl 30%, vatten, jäst, salt och det är hemskt gott.)
Salladsblad
Gurkskivor
Tomatskivor
Gör så här:
Pressa vattnet ur tonfisken ordentligt (annars blir brödet så blött). Hacka paprikan ganska smått, strimla purjolöken. Blanda tonfisk, ärtor, majs, paprika och purjolök i en skål. Späd med valfritt "kladd". Krydda med rikliga mängder curry, smaka av med salt och peppar. Lägg salladsblad i brödet, fortsätt med röran och avsluta med tomat- och gurkskivor. Kläm ihop och sluka!
Etiketter:
bröd och mackor,
fisk och skaldjur
Pastasås med kyckling, bacon och svamp
Det här behöver du till tre hungriga och möjligtvis fyra inte så hungriga:
En stor kycklingfilé (min var riktigt stor, typ som två "vanliga")
Ett paket bacon
Ett gäng färska (burk går nog också bra) champinjoner
En liten purjolök
Två vitlöksklyftor
2,5 dl matlagningsgrädde (jag använde Milda Mat Extra 4%)
Mjölk
En kycklingbuljongtärning
En tesked sambal oelek
Ungefär 1,5 matsked torkad dragon
Salt och citronpeppar
Pasta
Broccoli
Så här gör du:
Dela kycklingfilén i ganska små bitar, finhacka vitlöken. Fräs i lite olja i en stor, vid kastrull eller panna (jag använder alltid wokpannan, funkar utmärkt!). Kvarta champinjonerna, strimla purjolöken och låt fräsa med. Strimla baconet och knaperstek i egen panna. Låt rinna av på hushållspapper. Tillsätt matlagningsgrädde i den stora pannan, späd med mjölk till önskad mängd sås. Smula ner kycklingbuljong, krydda med sambal oelek. Låt puttra några minuter - se till att kycklingen är alldeles genomkokt! Avsluta med dragon och citronpeppar, häll i baconet och rör om. Salta EFTER att du tillsatt bacon. Koka valfri pasta (jag åt med penne), när cirka tre minuter koktid återstår lägger du ner broccolibuketter i vattnet. När det kokat klart att det bara att hälla av vattnet och tillbehören är kirrade!
Det här är ingen snygg rätt, svampen missfärgar grädden (hur gör man för att undvika det?) och sådär, men rätt god som sagt. Om du lagar och förbättrar, let me know!
Etiketter:
bacon och fläsk och kassler,
kyckling,
pasta
tisdag 15 juli 2008
Mera Möllanfynd
Etiketter:
kryddor
Burek
Pojkvännen var i Malmö igår (grannstad) och det är komplett omöjligt att röra sig i den stan utan att göra ett Möllanbesök. Möllan är en alldeles grym stadsdel med otroligt många billiga och roliga och annorlunda (läs utländska) mataffärer och restauranger. Dessutom ligger de absolut bästa klubbarna där. Jag har aldrig varit ett fan av nattamat/fyllekäk/bakisfett etcetera - suget finns där helt enkelt inte. Pojkvän är däremot tvärtom och är det någonstans man ska äta efter en utekväll så är det på Möllan. Efter förra danskvällen hamnade vi på ett snabbmatsställe vid Spångatan (har ingen aning om namnet) och bland kebabrullarna och pommes fritesen hittade jag det ni ser på bilden. Det heter burek, ser ut som en stor kanelbulle ungefär och kostar 25 kronor. Jag var tvungen att prova och tog en med spenat- och fetaostfyllning (det finns även med köttfärs eller ost). Och - det var så gott! Alldeles lagom på-väg-hem-mat och lättfett att det kommer bli min nya efterdanscraving. Så, igår när han ändå skulle till Malmö och Möllan skickade jag med en beställning. Idag åt jag min burek till lunch med uppvärmd, färdigköpt vitlökspastasås (som soppa, funkade faktiskt utmärkt!). Det var också hemskt väldigt gott, även om klockan var ett på dagen och mina fötter inte det minsta slutdansade.
Alltså: Köp burek om du kommer över nånstans. Det är en order.
Etiketter:
bröd och mackor,
soppa,
vegetariskt,
äta ute
måndag 14 juli 2008
Tetest - China Jasmin Mandarin
Till min väns besök gjorde jag en kanna och serverade färska dadlar (världens bästa vardags-fika-smask?) till. Visst var det gott, men jag hade väntat mig... mer. Spännande namn, prasslig påse, mysig doft lovade mer än de kunde hålla. Det smakar mest alldeles vanligt jasminte och även om jasmin tillhör mina favorittesorter hade jag velat ha något litet ytterligare. En liten twist, en liten överraskning - den kom aldrig och i det här fallet är nog inte less more. Rekommenderar absolut China Jasmin Mandarin om du är ute efter vardag och jasminte utan extravaganser, och i det syftet kan jag tänka mig att köpa det igen. Som exotisk smakupplevelse går det bort. Är det vad man vill ha kan jag istället varmt rekommendera en annan Javaprodukt - Rooibus med smak av yoghurt och citron, mumma!
Betyg: Två kvadrat av fyra, medel that is.
Thaigryta
Hemkommen från första sommarjobbsdagen möttes jag av pojkvännens hemskt goda thaigryta. Allt jag behövde göra var att koka lite ris, tina några haricot verts och plocka fram sojan - supermiddag! Vet inte exakt vad han hade i, men kokosmjölk, röd curry-pasta, kyckling, lök, paprika, vitkål och blomkål hittade jag i alla fall. Jag älskar den här typen av mat - sås och ris och starkt och sött och geggigt! Vägen till mitt hjärta går absolut via magen!
Etiketter:
gryta,
kyckling,
kärlek,
ris och nudlar
Min stund på jorden
När jag gick på högstadiet och gymnasiet åt jag, med väldigt få undantag, inte frukost hemma. Detta trots att jag oftast var riktigt hungrig så det hela brukade sluta med att jag tryckte i mig några frallhalvor och lite godis på rasten vi hade runt tio-snåret. På helgerna däremot kunde jag sitta i timmar med mackor och yoghurt och te och "hotellfrukost" har alltid varit ett av mina absoluta favoritmål. Så varför lät jag mig själv gå miste om alla goda vardagsfrukostar? Simple as this; jag var usel på att komma upp i tid. Jag sov helt enkelt hellre den där extra halvtimmen, kastade på mig kläderna och cyklade till skolan med andan i halsen och inget i magen.
Nu skulle jag aldrig klara av att ha det så. Frukost är heligt här hemma numera. I höstas jobbade jag på dagis och började halv sju varje morgon. Trots att vi fick jättefin frukost BÅDE med barnen och i personalrummet runt åtta valde jag att gå upp halv sex för att få äta MIN frukost vid MITT köksbord i lugn och ro. Det är inte så att jag äter olika saker varje dag och min morgonmat slår knappast några kulinariska volter - te, två mackor (en med ost, en med något annat, philadelphia istället för smör och lite grönsaker) och en tallrik yoghurt eller fil med varierande frukt och müsli eller flingor. That's it. Varje morgon. Det fina i kråksången: Jag tröttnar aldrig. Min halvtimme med tidning (när tidningsbudet behagar släpa hit den) och lugn och ro smakar godare än all gourmetmat i världen (nåja, men ni förstår min poäng). Aldrig, aldrig, aldrig att jag vill tillbaka till skolcafeterian och panikchokladboll klockan tio - mitt frukostbord är min borg!
Dagens frukost: kamomillte, majsbröd med philadelphia, ost, korv och grönsaker, vaniljyoghurt (lätt och lättsockrad) med nektarin, egenplockade hallon och frukosthjärtan. Halleluja!
Nu skulle jag aldrig klara av att ha det så. Frukost är heligt här hemma numera. I höstas jobbade jag på dagis och började halv sju varje morgon. Trots att vi fick jättefin frukost BÅDE med barnen och i personalrummet runt åtta valde jag att gå upp halv sex för att få äta MIN frukost vid MITT köksbord i lugn och ro. Det är inte så att jag äter olika saker varje dag och min morgonmat slår knappast några kulinariska volter - te, två mackor (en med ost, en med något annat, philadelphia istället för smör och lite grönsaker) och en tallrik yoghurt eller fil med varierande frukt och müsli eller flingor. That's it. Varje morgon. Det fina i kråksången: Jag tröttnar aldrig. Min halvtimme med tidning (när tidningsbudet behagar släpa hit den) och lugn och ro smakar godare än all gourmetmat i världen (nåja, men ni förstår min poäng). Aldrig, aldrig, aldrig att jag vill tillbaka till skolcafeterian och panikchokladboll klockan tio - mitt frukostbord är min borg!
Etiketter:
frukost
Godaste brödet
Vilket är ditt favoritbröd?
Etiketter:
bröd och mackor
söndag 13 juli 2008
Snabb pastagratäng
Ensammiddag idag och jag hade egentligen tänkt äta något helt annat men så blev jag så himlans sugen på pastagratäng. En rätt som man kan göra med precis vad som helst, och den passar mig som har en förkärlek till alla typer av allt-i-ett-rätter som handen i handsken. Ibland blir det a la lasagne med köttfärssås, ibland med spenat och keso, ibland med tonfisk... Rotade i kylen och dagens resultat blev faktiskt hemskt mumsigt. Som vanligt när jag lagar mat till bara mig (och oftast annars också..) gick det mer på känn än efter bok, exakta mått är sällan my cup of tea.
Det här behöver du till mer än en men mindre än två portioner:
100 g pasta (jag tog fullkornsmakaroner, gissar att tagliatelle är godast)
Några skivor stark korv (jag använde peperoni)
En bit zuccini
En bit röd paprika
En fjärdedels rödlök
Kanske en och en halv dl krossade tomater
Ungefär en halv dl valfri matlagningsgrädde (jag använder alltid Milda Mat Extra 4%)
Lite vatten
Tomaturé
En halv buljongtärning
Vitlök
Bladpersilja
Salt och peppar
Färsk parmesan (eller annan smakrik ost)
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Koka pastan al dente. Koka under tiden upp finhackad vitlök, krossade tomater, matlagningsgrädde, tomatpuré och buljongtärning. Späd med vatten.
Jag åt sanslöst fina sockerärtor och en färsk, nykokt majskolv (skulle kunna vara den godaste grönsaken just nu) som höll på att bli för gammal till. Now I'm happy!
Köksstädning
Jag har gått och irriterat mig på våra enormt stökiga köksskåp hela sommarlovet. Framförallt eftersom röran gör att en massa grejor står oanvända i månader för att vi glömmer bort att det finns och plockar fram samma gamla pasta varje gång det ska lagas mat. Givetvis väntade jag till sista sekund (jobbet börjar imorgon) innan jag tog tag i det. Nu är det i alla fall rent och snyggt och jag har koll på det mesta. En hel del fynd gjordes i röran, bland annat några roliga kryddblandningar (garam masala, kryddmästarens blandning och en supergod fiskkrydda till exempel). Hittade en kartong kidneybönor som jag la i blöt meddetsamma, annars blir det väl aldrig av. Användningsområden för polenta, korngryn, skalad hirs med mera ska också kluras ut. Förslag mottages tacksamt!


Före


Efter
Snyggt va?
Före
Efter
Snyggt va?
Etiketter:
köket och köksgrejor
Smulpaj
Det här behöver du till sex portioner:
700 g rabarber (eller nåt annat)
0,5 dl socker
Smuldeg:
100 g smör eller margarin
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl socker
1 dl kokosflingor
1 dl havregryn
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg rabarber eller bär i en ugnssäker form. Strö över sockret. Hacka snabbt ihop ingredienserna till smuldegen. Strö över rabarbern. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Låt den svalna lite innan du hugger in och njut sedan med vaniljvisp (min favorit) eller glass.
Mormors tonfisksallad
Eftersom jag inte frågat mormor om receptet blev dagens lunch lite från höften (därför inga mått). Gott, men självklart inte lika gott som orginalet! Nån annan dag postar jag den riktiga.
Det här behöver du:
Tonfisk på burk
Potatis (helst nypotatis såklart)
Rödlök
Äpple (nåt syrligt och fast, inget mjöligt)
Hårdkokt ägg
Färsk dill, persilja och gräslök
Vitvins-/äppelcidervinäger
Olja
Salt och peppar
Gör så här:
Koka potatisen mjuk. Skala ägg och äpple. Finhacka (inte så stora bitar som på bilden alltså, jag var bara lat) rödlök, ägg, äpple och potatis - ju mindre bitar, desto godare! Blanda med den avrunna tonfisken i en skål. Tillsätt MASSOR med dill, gräslök och persilja. Häll på vinäger och olja efter smak, salta och peppra - servera! Vacker blir den inte, men oh-så-god!
Etiketter:
fisk och skaldjur,
mormor,
sallad
Hej och välkommen!
Lisa här. Jag pluggar juridik och bor i studentlägenhet på femtiofyra kvadrat med pojkvän. Vi tycker båda hemskt mycket om god mat och gör vårt bästa för att åstadkomma sådan med begränsad budget i ett begränsat kök. Oftast går det ganska bra. Efter att ha läst otaliga matbloggar i månader känner jag mig redo att prova själv - so here we are!
Nu börjar det.
Nu börjar det.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)