fredag 19 september 2008

Kött och potatis och sås

Idag blev det vad jag tycker känns som fredagsmiddag i ett nötskal: fläskkotletter, potatisgratäng och svampsås. Det var gott, fast potatisgratängen blev inte alls så krämig som den brukar bli. Jättekonstigt, för jag gjorde precis efter Vår Kokbok... Aja, smaken var ju bra i alla fall och den var fin i formen, det såg lite trist ut på tallriken bara. (Därför tänker jag inte publicera något recept på den, istället får ni gärna komma med tips på hur gratängen blir riktigt lyckad!) Svampsåsen gjordes på matextra, kantarellfond, färska champinoner och massor med persilja - mums.

Marinaden som kotletterna låg i (typ en och en halv timme kanske) kan ni ju få i alla fall, för den blev himla god!

3 msk olja
2 msk soja
En skvätt balsamvinäger
1 tsk sambal oelek
1 tsk honung
2 hackade vitlöksklyftor
Peppar

Blanda, häll över köttet i en plastpåse. Knyt ihop och låt ligga ett tag, vänd då och då.

4 kommentarer:

Anonym sa...

ja, det var verklgien en fredagsmiddag. men gott såg det ut! kantareller och persilja går så bra ihop också :D

Hanna sa...

Mmm... låter jättegott!

Anonym sa...

En riktig fredagsmiddag som gör att jag blir nostalisk för det var typ vad vi alltid åt när jag bodde hemma på fredagarna (eller grillad kyckling och färdig potatissallad om mammsen hade haft en tuff dag på jobbet ;P)! Potatisgratängen kan bli krämigare om man bara häller på 2/3 av grädden när man sätter in den i ugnen och sedan resten efter att den har stått i ugnen i typ 20 minuter för då hinner i potatisen suga åt sig all vätska direkt! :)

Rebecca sa...

Antagligen berodde det på potatisen, att den inte blev krämig alltså. Det är fortfarande lite för färsk potatis för att göra gratäng.