tisdag 9 september 2008

Höstfrukost (med paprikapulver?!)

Förra veckan bestämde jag mig för att inleda hösten med att äta gröt till frukost ett tag. Det fungerade i två dagar, sen åt jag mjölk och flingor eftersom yoghurten var slut. Jag tycker om gröt, det är inte det - det funkar tydligen bara inte på morgonen, jag är inte sugen. När det blir lite kallare ska jag prova igen, men nu håller jag mig till min yoghurt (och den går också att förhöstiga!).

När mormor var här i helgen fick jag ÄNNU MER plommon att stoppa i frysen, perfekt! Därför blev morgonens frukost (förutom de vanliga skogaholmsmackorna) yoghurt med snabbsnabb plommonsylt, müsli, russin, pumpakärnor och kanel. Höstigt och gottigt. Det höll däremot på att sluta inte så gottigt: jag skulle hälla på mer kanel och tog första bäst burk från hyllan, öppnade givetis sidan med det stora hålet och skakade över tallriken. Baboom, inte bara massor med krydda över alltihop utan dessutom massor med PAPRIKAPULVER! Herregud, det ligger i en likadan burk som kanelen och har typ samma färg, inte konstigt att jag tog fel... En blixtsnabb räddningsaktion och paprikayoghurten åkte i slasken. Jag tog ytterligare lite extra kanel sen (efter att ha läst NOGA på burken) för att täcka över all eventuell annan smak, tror inte att paprika gör sig så bra med plommon nämligen.

Plommonsylten gör jag genom att kvarta några plommon och värma i kastrull och sen strö över potatismjöl och röra om när de börjat vätska sig. Mina innehåller så mycket vatten, så man behöver inte tillsätta något extra, och dessutom är de så söta att det knappast behövs något sötningsmedel. Perfekt vardagslyxigt och lätt att fixa när man precis stigit ur sängen. Det passar i alla fall mig bättre än gröt!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är precis likadan när det gäller gröt. Har försökt äta det på morgonen med men det är för mycket. Fil och yoghurt är betydligt enklare. Gott det lät med plommonen.

Hilli sa...

plommon är verkligen gott!kan rekommendera att råröra skalade och hackade plommon med honung och kanel och ha i filen!hade gött!

lina sa...

Måste testa din plommonvariant, låter gott till yoghurt eller gröt!

Anonym sa...

Plommon är gott! Och gör att göra mycket gott med! Din variant måste jag testa!