tisdag 2 september 2008

Stekt sill och potatismos

Terminen och hösten har börjat, gårdagen var ett kaos av introduktionsföreläsningar och möten och hit och dit och därför blev det ingen mat värd att lägga upp (middagen åt jag framför teven klockan 22.30, till exempel). Idag känns det lite lugnare, även om jag har ett berg av böcker som väntar på mig, och vi har redan ätit middag för att hinna styrketräna om ett tag. Pojkvännen stekte sill och jag gjorde potatismos. Himla gott, alltså. (Tilläggas bör att vi fick 400 gram färsk sill för 14 kronor, det kallar jag budgetkäk!)

Det här behöver du till typ fyra personer:
Ungefär 10-12 potatisar
Mjölk
Muskotnöt
Salt (örtsalt!) och peppar

400 gram färsk sill
Ströbröd
Smör
Salt och citronpeppar

Såhär gör du:
Koka potatisen mjuk. Doppa sillarna i ströbröd, lägg ihop dem två och två, salta och citronpeppra. Stek i smöret tills de fått fin yta. När potatisen är färdig, mosa med potatisstöt och dra fram elvispen. Späd med mjölk och elvispa på maxhastighet tills konsistensen blir som du vill ha den. Krydda med riven muskotnöt (inte 20 stycken, som i Matmagasinets recept...), salt och peppar. Idag åt vi sill och potatismos med brysselkål och rivna morötter, annars vill jag för det mesta ha lingonsylt till. Gott, gott!

5 kommentarer:

Rebecca sa...

Vilket budgetkäk! Inte helt fel när man är student.

Hanna sa...

Jag tycker inte om inlagd sill, men det är ju för att den är "genomskinlig", kanske jag ska testa stekt sill någon gång! Det ser gott ut, och hemmagjord potatismos är ju såå gott!

lina sa...

Gud så gott! En av mina favoriter när det gäller husmanskost!

Anonym sa...

Åh, äkta husmanskost när den är som bäst!!

Lisa sa...

rebecca: nej, inte fel alls!

hanna: ja, det är inte alls samma sak! testa!

lina: min också.

anna: jappjapp! (: