måndag 29 september 2008

Budapestrulle

Jag och bästa kursaren gjorde som sagt Budapestrulle i lördags. Vår favorittårta kom vi på, och så tyckte vi att det kunde bli en kul utmaning. Särskilt med tanke på att vi höll till i ett korridorskök, och inte ett av den fräschare sorten direkt. Hålla koll genom ugnsluckan? Omöjligt på grund av odefinierat kladd på glaset. Tappat nåt på köksbänken? Släng. Typ så. Det gick väldigt bra ändå, måste jag säga och mmmm! så gott det var. Precis som på vilket konditori som helst! Såhär gör man i alla fall (det blir MASSOR):

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa fem äggvitor till hårt skum. Tillsätt tre deciliter socker, fast lite i taget. Fortsätt vispa hela tiden.

2. Blanda 1 deciliter vetemjöl med 1-2 matskedar kakao och hundra gram hackade nötkärnor. Vänd ner mjölet i äggskummet.

3. Bred ut smeten i långpanna med bakplåtspapper. Strö över en påse mandelspån och grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Den ska få lite färg men fortfarande vara seg.

4. Stjälp upp kakan (det här momentet var vi mest rädda för, men det gick faktiskt himla bra) på sockrat bakplåtspapper - mandelspånen neråt. Låt svalna ett tag.

5. Vispa tre deciliter grädde lagom hårt. Låt trehundra gram mandarinklyftor rinna av mycket väl (vi tog hälften mandarinklyftor, hälften ananas eftersom affären hade kasst sortiment - rekommenderas!).
6. Bred grädden på kakan, fördela frukten ovanpå. Rulla ihop försiktigt från långsidan, är man två går det mycket lättare. (Eventuellt kan man smälta lite mörk choklad och ringla ovanpå, men det glömde vi och det gick lika bra utan.)

7. Enjoy!

1 kommentar:

Hanna sa...

Åh vad gott! Jag har också gjort budapestrulle en gång, men den var det blåbär i har jag för mej! Gott vart det ialla fall!