tisdag 30 september 2008

Testat: Kaktusfikon - don't try this at home

Jag gillar spännande frukter. Jag är inte kräsen. Jag brukar väldigt sällan ångra att jag provat nya saker.
Förrän nu. Alltså, igår efter min löprunda stannade jag till på Konsum för att köpa frysta blåbär till mitt kvällsfika (banan/blåbärs-mix var jag sugen på). Vid fruktdisken låg några spännande små saker som jag sett förr men aldirg provat. Kaktusfikon för 5.90 kr/st, det kunde det väl vara värt tänkte jag. Jag plockade upp ett (redan här begicks det första misstaget), tog mina blåbär och betalade. När jag kommit hem och skulle duscha tyckte jag att det stack i hela händerna. Efter en noggrann granskning under kökslampan såg jag att fingrarna och handflatorna var fulla av små, små taggar - tjocka som hårstrån ungefär. Var tusan kom de ifrån?! Jag duschade hur som helst och satte mig i soffan med banangegga och uppskuret kaktusfikon - tänkte att det nog skulle gå att äta med sked som kiwi ungefär.
Fruktköttet var mjukt och orange, med kärnor som (utanför munnen) påminde lite om passionsfruktskärnor. I munnen påminde de mer om grus eller småsten - hårda som jag vet inte vad. Jag var tvungen att slå på internet för att ta reda på om det verkligen var meningen att de skulle ätas. Det var det tydigen. Smaken påminde litegrann om papaya, men mest för att det var lite samma sötma, för övrigt mesigare och vattningare och inte alls särskilt spännande. Jag fortsatte läsa på sidan jag hittat. "På skalet sitter små grupper av taggar." Tjoho! Jag åt andra halvan med ett tidningspapper kring skalet utan upphetsning. Idag på morgonen vaknade jag med svidande fingrar och tagghelvetena sitter fortfarande kvar på sina ställen.
Kaktusfikon köper jag inte igen. Det var inte ens värt 5.90.

Vad tycker ni? Gjorde jag fel? Det kanske är världens grej egentligen?

21 kommentarer:

Anonym sa...

du var modig som provade något nytt! jag står alltid och hänger över de exotiska frukterna, men det slutar med att jag tar mango eller granatäpple ändå :P inte värt om frukterna skadar en dock ;)

Hanna sa...

Men fyy!! Gör det fortfarande ont i fingrarna?

Anonym sa...

Jag funderade på om jag skulle testa dem häromdagen. Nu vet jag att jag inte ska göra det, tack ^^

leo sa...

Vilket underbart inlägg.

Jag hade precis varit och köpt ett kaktusfikon och googlade för att se hur jag skulle bära mig åt vid själva ätandet. På mitt fikon hade dock någon plockat bort alla taggarna.

Sen tyckte jag att det smakade helt okej, förutom att det var tamt och hade massa grus i sig.

Mattias sa...

Ta en liten plastpåse på handen. Skär av ändarna samt en snitt genom skalen längs med frukten, sedan är det bara att kränga av skalet som på en banan.

Jag ÄLSKAR den här frukten, så fräsch, söt och saftig! Kärnorna behöver man ju inte tugga på, de bara slinker med!

Mia sa...

Håller med dig jag kommer inte att köpa denna frukten igen.
Tog idag fram asken med 6 fikon och tänkte att jag kanske skulle kolla upp hur man äter dem innan men hann inte inte göra det då barnen var så ivriga att smaka.
Efter bara några minuter började det sticka i fingrarna på oss alla fyra och jag sitter nu med pincetten redo för att ta ut de små stickorna.
Googlade på kaktusfikon och hittade hit. Vilken trevlig matblogg tittar gärna in igen. Synd att jag inte hittade hit innan jag tog i dem.

Efwa - Medea sa...

Undrar om jag bara fått tag på kaktusfikon utan taggar för jag kan inte minnas att jag fått några men av att äta dem. Men de smakar ju inte så mycket. Tror att jag ska köpa på marknaden hemma i Provence och se hur de smakar och då ska jag tänka på att kolla noga på utsidan innan jag tar i dem.

Johannes sa...

De är rätt ojämna i kvaliteten, de som letar sig hit. Men när man väl har vant sig vid kärnorna (det är lite som med hjortron) och får tag i ett bra exemplar kan de vara utsökta. (Åt ett alldeles nyplockat på en strand i Tunisien, och det var ljuvligt...) Men handskar är bra att ha, förstås. Ge inte upp dem!

Jonathan sa...

ååh. hahaha, jag inser nu, att jag som många andra här, har hamnat just här på grund kaktusfikonen som gäckat oss... och av de stickande taggarna på skalet som har plågat oss (ja de som på sätt och vis liknar känslan utav att handen domnar... inte alls skönt) och jag kommer ALDRIG mer att pilla på någon intressant okänd organism som ser god ut... Har ju inte ens pincett!

Anonym sa...

Så otroligt god frukt. Det är dom hårda man ska äta. Inte dom mjuka. Jag visste inte heller att man fick taggar av dom. Upptäckte precis som ni det alldeles försent. Sen tog jag nästa fikon med plasthandskar och åt halvorna som apelsinklyftor men ack vad jag bedrog mig en andra gång. Nu fick jag stickor på läppen. haha, det är en farlig frukt. Men jag kommer att äta den igen för jag älskade smaken. Ska bara dubbelskydd mig nästa gån och rensa ut innanmätet och lägga upp på en tallrik och noga slänga skalet. Sen äta och njuta! :-)

Erik B sa...

Hade köpt kaktusfikon på stormarknaden och skulle köra vidare till landet. Men jag höll på att bli en trafikfara! Varje gång jag tog i växelspaken högg det till, och det visade sig mycket riktigt att jag hade en massa taggar (nu rör jag visst till det för lingvisterna: någon som skriver "en massa" fortfarande 2012, medan "massa" var det som gällde redan 2009 att döma av leos kommentar ovan) i fingrarna. Jag lyckades visst bli av med de mest olämpligt placerade taggarna under körning och väl på landet var det tur det fanns pincett för återstoden! Jag tror det var frun som kom på att det måste vara kaktusfikonen taggarna kom ifrån.
Googlade och hittade hit som alla andra ;) Gjorde som Mattias när jag skulle äta mitt första fikon, men skippade plastpåsen, då leo skrev om att någon hade plockat bort taggarna och jag såg ju inga taggar på mitt fikon heller vid en första anblick. Men då fick jag förstås ett nytt gäng taggar...
Som tur är har jag också slutat göra som farbrorn ifrån Järna som tugga på en kärna. När man sväljer hela kärnor och väl lyckats dra bort skalet (utan att det hala innanmätet flyger iväg!) så tycker jag det är en mycket god frukt, och definitivt värd de 10kr/3st som jag fick ge. Kan tänka mig 5,90 också ;)

Anonym sa...

Samma sak hände mig, jag tog upp ett kaktusfikon i affären och kände lite på den om den var mogen eller inte. Idag 2 dagar senare så har jag fortfarande små irriterande taggar i handen!!

Anonym sa...

Okey, låt mig nu förklara detta med Kaktusfikon. Själv är jag en självutnämd expert :)
Kaktusfikon är enligt mig den mest fantastiska frukt som finns. Men det finns några fallgropar.

1. Köp gärna dom röda och lite större.
2. Skär av ändarna och sen gör ett snitt tvärs över. Sen "öppnar" du frukten och tar ut den äggformade frukten. Skölj händerna efter att du är klar för att få bort eventuella taggar.
3. Du skall inte bita i kärnorna, mer krossa frukten mot gomen med tungan. ( nej man ska inte spotta ut kärnorna!!)
4. Frukten skall vara fast men väldigt saftig. Är den lite torr så är det inte lika gott. Ibland så är dom helt utan smak, då har du haft otur..
5. Otroligt nyttig och rik med antioxidanter

Anonym sa...

Kaktusfikon är mycket gott o saftig! - Om du köper en god och mogen frukt förstås.
Man får vara försiktigt när man plockar upp frukten. Taggarna sitter på dom mörka prickarna på skalet.
Om du vill undvika taggarna, då plocka upp frukten försiktigt med en plastpåse, skala med en kniv o gaffel.
Skär av ca. 1cm på båda ändarna, gör en snitt i skalet på längden, och rulla ut fruktköttet.
Dom hårda kärnorna i fruktköttet får man stå ut med. Tugga bara försiktigt.
M.v.h.:Smulan

Anonym sa...

Haha, hittade också hit efter att jag fått taggar i händerna... Lyckades äta ett kaktusfikon igår utan problem men idag fick jag sätta mig och plocka taggar med en pincett innan jag sen gav mig på kaktusfikonet med kniv och gaffel. Men gott var det :-)

Unknown sa...

Har fått liknande erfarenheter. Mycket taggar i händer. Efter det har jag alltid använt kniv och gaffel för att skala. INGEN KONTAKT MED HÄNDERNA. Frukten är ganska bräcklig så det händer att frukten faller i små bitar men har jag lyckas ibland att ta bort skalet väldigt fint som på en banan som någon nämnde här och fått fram hela frukten ur skalet. Hur som helst så är det 100% säker metod att du inte får taggar i händerna.

Anonym sa...

Håller med.
Dom djävlarna, alltså, kaktusfikon sticker.
Så pincett och förstoringsglas ända raka.
Inte värd smaken eller priset.
Fundera på att stämma affären..
Borde upplysa om: Ät en Kaktusfikon plocka tagg i en timme.

Denstore sa...

Hahaha har händerna fulöa av taggarna just nu😂 Fyfan vilka idioter dom är på ICA borde stå varningsskylt vid dom haha
SC: denstor3

Anonym sa...

Ja, så sitter man här med dessa små taggar i fingrarna, runt läppen och på tungan xD En lite varningsskylt borde finnas på frukten: "Varning! Det är inte värt besväret att äta denna frukt.".

Martin sa...

Another one bites the dust
Man lär sig

Namaskar

Bubbel sa...

Tack! Så bra tips! Här kommer ett till: gnugga frukten i en kökshandduk innan du hanterar den = taggarna väck :)