torsdag 11 september 2008

Köttfärslimpa

Idag bjöd jag bror på middag. Det känns som om jag alltid lagar något med köttfärs när han är här och ikväll var inget undantag. Dock gjorde jag köttfärslimpa och det har jag aldrig gjort innan, så lite nytt blev det ändå. Jag tog receptet från Vår Kokbok men la som vanligt till lite egna grejor - bland annat en riven morot och så fyllde jag med vitlöksfärskost. Hela lägenheten luktade himla gott när den stod i ugnen! Av någon anledningen tänkte jag på mormor så hon måste ha lagat något som luktar så nån gång... Till åt vi potatis, hackade inlagda rödbetor/ättiksgurka, sås (världen lättaste vardagspiff: pulvergräddsås och så kryddade jag extra med rosépeppar, svartpeppar och salt) och sallad. En väldigt, väldigt god middag blev det. Kött, potatis och sås är underskattat alltså!

Det här behöver du till fyra personer:
400 g nötfärs
4 msk ströbröd
1 msk potatismjöl
2 dl mjölk
1 tsk salt
1 ägg
1 krm svartpeppar
0,5 gul lök
1 morot
100 gram färskost med valfri smak (jag hade vitlök och örter)
Soja

Såhär gör du:
Blanda potatismjöl, ströbröd och mjölk. Låt svälla i minst 10 minuter. Tillsätt färs och salt - blanda väl. Rör ner ägg, peppar, lök och morot. Bred ut färsen på ett smort, ugnssäkert fat. Lägg en rad ost i mitten och "vik" färsen över så att det blir en limpa. Pensla med soja. Grädda i mitten av ugnen - 250 grader de 20 första minutrarna och 175 de 30 sista. Servera med kokt potatis, sås och grönsaker.

4 kommentarer:

lina sa...

Köttfärslimpa var en av de maträtter jag inte klarade av när jag var yngre. Men nu har jag totalt ändrat uppfattning om den och gillar den skarpt. Lagar det dock nästan aldrig själv, men det är min fars paradrätt så jag brukar snylta där istället!

Hanna sa...

Det där låter jättegott!

fruktsallad sa...

Kul att göra en lite annorlunda köttfärslimpa. Jag får knappt testa nya varianter här hemma, mannen vill ha traditionell med brunsås och potatis. :)

Anonym sa...

Det är trevligt med sådana där minnen man får ibland. En doft kan göra så mycket.