torsdag 4 september 2008

Chili con carne

Nu har jag precis ätit väldigt god chili con carne till middag. På dagis och i skolan tyckte jag hemskt mycket om det - mest gillade jag att gröpa ur bullen man fick till och stoppa in köttfärsklegget och äta med händerna. Mmm... Jag kan dock inte minnas att vi ätit det sådär otroligt ofta hemma hos mamma och pappa och jag har nog bara lagat det en gång sen jag flyttade. Chili är inget jag är särskilt hemma på att göra alltså, så jag utgick från receptet i Vår Kokbok fast kryddade själv och freestylade med några ingredienser. Och mina vänner - det blev SÅ bra. Det godaste jag lagat på ett långt tag, skulle jag nog vilja säga.

Det här behöver du till fyra personer:
400 gram nötfärs
2 gula lökar
2 stora vitlöksklyftor
1 kartong passerade tomater
Ca 1,5 msk tomatpuré
0,5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 tsk salt
Chili (i "flagor", inte pulver)
Paprikapulver
Cayennepeppar
En liten gnutta kanel
En stor grön paprika
2 burkar bönor of your choice

Såhär gör du:
Hacka löken. Fräs köttfärs och lök tills färsen blivit grynig. Tillsätt hackad vitlök, tomater, tomatpuré, vatten, buljongtärning och kryddor. Mycket kryddor ska det vara (fast inte av kanelen, där ska du bara dutta lite), så var inte rädd för att ösa på! Låt puttra på svag värme i ca 15 minuter. Dela paprikan i bitar, tillsätt den och bönorna och koka 5 minuter till.
Servera med bröd (idag blev det fullkornstortillas, helst hade jag velat ha pitabröd), sallad (värsta bästa salladen till idag: isberg, bladpersilja och tomat - passade hur bra som helst!) och eventuellt lite yoghurt om du vill mildra hettan.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag åt också chili con carne idag :)

Hanna sa...

Mmm, jag måste nog också ta och göra en chili con carne snart!

Anonym sa...

god den såg ut! jag äter också helst bröd till min chili con carne :)

lina sa...

Jag älskar chili con carne! Gott med kanel i också!