onsdag 1 oktober 2008

Shepherd's pie

För minst en månad sedan gjorde Anna Shepherd's pie och det såg så gott ut! Jag älskar ju kladdmat - potatismos och köttfärs låter ju som den ultimata kladdkombinationen. Dessutom har jag en pojkvän som näst intill är anglofil så det hela bara måste provas. Nu har jag hållit mig ett tag, för jag tänkte att det skulle bli lite höst först. Ofrånkomligen är det ju nu oktober och vädret idag har bjudit på så mycket rusk man kan få - alltså: Shepherd's pie till middag. Jag utgick från ett recept jag hittade här, och ändrade faktiskt inte så jättemycket - receptet nedan är dock med de få ändringar jag gjorde. Det verkar finnas tretusen versioner av den här rätten, men många kändes mer som vanlig köttfärssås med potatismos och jag ville ha nya smaker - sellerin och worcestershiresåsen och avsaknaden av krossade tomater fick mig att välja denna varianten. Resultatet då: ÅH, helt fantastiskt gott! Lisa-mat i ett nötskal. Jag brukar aldrig använda selleri, men med tanke på vilket jätteknippe jag fick med mig hem lär det bli fler sellerimiddagar och efter det här gör det mig ingenting alls. Supermycket smak och himlans mustigt och gott blev det. Ni som inte provat - prova! Om jag får som jag vill äter vi det här många fler gånger i höst och vinter.

Det här behöver du till fyra personer:
350 g nötfärs
125 g bacon
1 stor morot
2-3 selleristjälkar
1 gul lök
3-4 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
2 dl köttbuljong
1,5 msk worcestershiresås
Salt och peppar

1 kg potatis
2 äggulor
Mjölk
Muskot
Salt och peppar

Såhär gör du:
Skala och dela potatisen. Koka mjuk. Fräs under tiden köttfärs och bacon i en stor stekpanna (jag använde wokpannan). Finhacka löken, riv moroten och strimla sellerin. Tillsätt grönsakerna i köttfärsen - låt steka med ett tag. Rör i tomatpurén, strö över vetemjölet. Blanda . Häll på buljongen och worcestershiresåsen. Låt puttra ett tag (färsen ska vara ganska torr), smaka av med salt och peppar.
Mosa potatisen med potatisstöt. Blanda i äggulorna, späd med mjölk till lagom konsistens. Vispa fluffigt, krydda med riven muskot, salt och peppar.
Lägg färsen i en form (jag använde en brödform), täck över med potatismosen. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter (225 grader) tills moset fått fin färg. Servera med gröna ärtor. Mmm!

2 kommentarer:

Anonym sa...

spännande med baconet i! har hört om den här pajen tusen gånger, men aldrig gjort. först trodde jag att det var den med inälvor i :P

Hanna sa...

Köttfärsröran låter jättegod med både bacon morötter och selleri! Spännande! =)