onsdag 15 oktober 2008

Skånsk kålsoppa med senapsyoghurt

Ikväll har jag både hunnit handla mer än det absolut mest akuta OCH lagat riktig mat. Det känns som evigheter sen sist - ett tecken på att tillvaron inte snurrar RIKTIGT lika snabbt just nu kanske. Skönt. Skånsk kålsoppa blev det, med ett recept i Vår Kokbok (bibeln i mitt kök, tack mamma!) som utgångspunkt. Sån här mat tycker jag himla mycket om, och det passar så väldigt bra så här års också. I vintras åt jag kålsoppa hur ofta som helst, sen tröttnade jag lite (eller också blev det vår). Nu är jag på gång igen - kålsoppa in my heart!

Det här behöver du till en STOR gryta:
400-500 g vitkål
1 gul lök
5 små-medelstora potatisar
2 morötter
200-300 g fläsk (jag använde kassler, korv är också himla gott)
Vatten + lagom antal buljongtärningar beroende på hur mycket man tycker om buljong (jag är ett fan och vill ha det starkt)
6 kryddpepparkorn
1 lagerblad
Persilja

Yoghurt
Skånsk senap

Såhär gör du:
Skala potatis och morötter, dela i bitar. Grovhacka löken, strimla eller "tärna" vitkålen. Lägg allt i gryta, häll på lagom mängd vatten, buljongtärningar, kryddpeppar och lagerblad. Koka upp och låt puttra ett tag. Tärna fläsket och tillsätt efter ungefär halva koktiden. När allt är så mjukt du vill ha det är det klart - ta från plattan och rör i rikligt med persilja. Blanda yoghurt och MYCKET skånsk senap. Servera soppan med yoghurten - det blir himla gott med syran till allt det salta i soppan. Mums mums mums.

1 kommentar:

Anonym sa...

Åh kålsoppa!! Det var länge sen!! Hemma i Finspång där jag kommer ifrån har vi en marknad på sommaren där det traditionsenligt alltid bjuds på "Kålsöppe" - skitgott och SJUKT billigt ju :)