Det här behöver du till en STOR gryta:
400-500 g vitkål
1 gul lök
5 små-medelstora potatisar
2 morötter
200-300 g fläsk (jag använde kassler, korv är också himla gott)
Vatten + lagom antal buljongtärningar beroende på hur mycket man tycker om buljong (jag är ett fan och vill ha det starkt)
6 kryddpepparkorn
1 lagerblad
Persilja
Yoghurt
Skånsk senap
Såhär gör du:
Skala potatis och morötter, dela i bitar. Grovhacka löken, strimla eller "tärna" vitkålen. Lägg allt i gryta, häll på lagom mängd vatten, buljongtärningar, kryddpeppar och lagerblad. Koka upp och låt puttra ett tag. Tärna fläsket och tillsätt efter ungefär halva koktiden. När allt är så mjukt du vill ha det är det klart - ta från plattan och rör i rikligt med persilja. Blanda yoghurt och MYCKET skånsk senap. Servera soppan med yoghurten - det blir himla gott med syran till allt det salta i soppan. Mums mums mums.
1 kommentar:
Åh kålsoppa!! Det var länge sen!! Hemma i Finspång där jag kommer ifrån har vi en marknad på sommaren där det traditionsenligt alltid bjuds på "Kålsöppe" - skitgott och SJUKT billigt ju :)
Skicka en kommentar