måndag 27 oktober 2008

Nu åker jag

Jag har varit lite off den här helgen, det har varit mycket annat att tänka på. Ikväll åker jag med familjen till Göteborg och imorgon flyger vi till Djerba i Tunisien. Nästa tisdag, den fjärde, kommer jag hem igen. Den här veckan tänker jag inte så mycket som försöka få fatt i en dator. Jag ska vila och umgås med min familj och göra ingenting alls. Hoppas att ni har förståelse för det. Vi ses när jag kommer tillbaka, jag kommer sakna er såklart!

fredag 24 oktober 2008

Löningsfredag

Jag är gräsänka över helgen och jag och bästa kursaren passade på att fira CSN och lön med lite lyxfredag. Vi började som sagt med frukost på Ebbas men det var ärligt talat inget att hänga i julgranen - särskilt inte för 65 spänn. Yoghurt, torr müsli utan piff/corn flakes, skinka/ost/prickig korv till pålägg, halvsega knäckebröd/gulkornsbröd och i och för sig riktigt goda bullar. Men, min frukost hemma är faktiskt godare och jag tycker att de kunde ansträngt sig betydligt mer. Det är inte svårt att fixa god frukost. Mysigt att sitta ute för en gångs skull dock, och inte behöva varken plocka fram eller undan...

Sen åkte vi in till Malmö och jag hittade för en gångs skulle massa fint i massa olika affärer - himla nöjd alltså. Lunch åt vi inte förrän tre och då blev det (lite för dyr) himla god laxbagel på Wayne's som ju inte finns i Lund, det gäller att passa på att leva lite storstadsliv när man kan! Efter några fler affärer satsade vi på hemfärd i ösregn och som matsäck blev det världens godaste gräddbulle från Ahlgrens konfektyr. Jag som älskar gräddbullar till och med i Mums-Mums-form var i himmelriket... Mörk choklad, perfekt skum med riktig vanilj och botten av svingod marsipan. Och bara femton kronor - ja tack!

Hemma blev det först favoriten rotsaker i ugn (balsamvinäger, olivolja, honung - som är en hit här, verkligen!-, vitlök, chili, salt och peppar) med fetaost och tzatsikin från igår - så enkelt och så sjukt gott! Idol, vindruvor och cola avslutade det hela. En väldigt fin fredag har det varit.

Grekisk pastasallad med kyckling och tzatsiki

Den här veckan har jag knappt ätit hemma en enda gång. Det har varit medtagen lunch och lunch ute och mycket sen middag nästan varenda dag. Men då har jag har hunnit med både bio och möten och debatter och det har varit riktigt trevligt att tänja lite på rutinerna för en gångs skull. Igår blev det dock hemmamiddag i normal tid. Det var också trevligt. Idag har jag och bästa kursaren LYXFREDAG. Jag har precis varit och sprungit en sväng och nu ska jag snabbduscha och sne gå iväg och äta frukost på Ebbas nere i stan. Sen blir det föreläsning och sen Malmöshopping och sen Idol och mys här hemma. Såna dagar tycker vi om. Hur lyxar ni till er fredag?

Det här behöver du till två-tre personer:
250 g färsk pasta (förslagsvis med spenatsmak)
2 kycklingfiléer
Citronsaft
Honung
Chili
1 stor vitlöksklyfta
100-150 g fetaost
1 stor avocado
Körsbärstomater
1 paprika
Rödlök (fast det glömde vi visst när jag tänker efter)
Salt, peppar, balsamvinäger

Yoghurt
Gurka
Vitlök
Mynta
Salt och peppar

Såhär gör du:
Dela kycklingen i småbitar. Stek med citronsaft, honung, chili rejält med vitlök och salt och peppar. Dela avocado och paprika i mindre bitar. Lägg i skål, smula över fetaosten, släng på körsbärstomater. Koka pastan. Blanda kycklingen och pastan med grönsakerna och osten. Rör runt, smaka av med salt, peppar och lite balsamvinäger. Servera med tzatsikin (yoghurt som får rinna av, i med riven, urkramad gurka och vitlök - smaka av med mynta, salt och peppar). Blir mums!

onsdag 22 oktober 2008

Testat: Arlas k-yoghurt Jordgubb och Granatäpple

Vår favoritstorhandlningsaffär City Gross har börjat med nåt himla dumt. De har alltid varit jättebra på närproducerat och skånskt och sånt, men nu har de tydligen fått ett bättre avtal med Arla än med Skånemejerier - så all of a sudden är i princip alla mjölkprodukter Arla! Jag känner mig inte alls hemma... Hur som, jag är ju som ni vet en yoghurtmänniska och äter alltid naturell yoghurt, fil eller vaniljyoghurt till frukost. Ett par gånger per år händer det att jag istället blir sugen på fruktsmak. Det slutar alltid med att jag förstår varför jag vanligtvis kör på den naturella stilen. Generellt sett brukar det nämligen vara såhär med fruktyoghurtarna: rosa smakar surt och syrligt på sitt sätt, gul smakar surt och syrligt på ett annat sätt och så kvittar det lite vad det är för frukter i.

I helgen när jag var och hadlade bestämde jag mig ÄNDÅ för att prova en av de "nya" Arlayoghurtarna eftersom jag inte kände mig helt bekväm med sortimentet av naturell yoghurt. Det blev k-yoghurt med smak av jordgubb och granatäpple (den senare en av mina absouta favoritfrukter). Yoghurten är tjock och krämig för att bara ha 0,5 procent fetthalt, så för det blir det plus i kanten. Inga fruktbitar alls dock, och för det blir det litet minus. Smaken då? Första gången tyckte jag inte alls om den. Den smakade granatäpplehinna. Ni vet, sådär beskt och konstigt? Andra gången blev det lite bättre, mest för att jag tyckte att det smakade mer vanlig jordgubbsyoghurt då. Idag åt jag den med banan och tycker att den enda skillnaden mot vanlig jordgubbsyoghurt är en liten, liten touch av något surare. (Mysko utveckling, jag vet.) Slutligen tycker jag nog att det är en helt okej jordgubbsyoghurt, bra konsistens framförallt. Dock kommer jag inte köpa mer när det här paketet är slut och jag tror redan att jag tröttnat lite grann. Det blir naturellt framöver, som det brukar sluta. Har du tips på världens godaste fruktyoghurt får du gärna försöka omvända mig.

Bild från www.arla.se

tisdag 21 oktober 2008

Mammas grötbullar

Igår fick jag för mig att göra slut på jästen som blev över när jag bakade pizza för ett tag sedan. Mamma gör ibland bullar med havregrynsgröt i som är himla goda, så jag ringde upp henne och fick receptet. Svinenkla att svänga ihop och SÅ goda de blev! Jag halverade receptet nedan och det blev sexton stycken lagom stora bullar. Mina var bara inne halva tiden i ugnen och blev alldeles perfekt lagom gräddade. Egentligen är det inte mammas bullar utan en Maja Karlssons från Ingelstad (ett litet samhälle utanför Växjö där min farmor och hennes man bor, för övrigt) och receptet är hämtat från Smålands kokbok. Jag rekommenderar dem verkligen, hur som helst. (Och så får ju jag i mig både gröt och yoghurt på morgonen, och slipper ha den eviga diskussionen med mig själv...)

Det här behöver du:
3 dl havregryn
5 dl vatten
1 tsk salt
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl sirap
Vetemjöl

Såhär gör du:
Koka havregryn (jag använde fiberhavregryn, känns som att det blir lite med tuggmotstånd), vatten och salt till gröt. Tag kastrullen av plattan och rör ner smöret så att det smälter. Tillsätt mjölk och sirap, låt svalna tills fingervarmt. Smula i jästen och blanda väl. Arbeta in mjöl till en lagom, ej för fast, deg. Låt vila i 5-10 minuter. Forma runda bullar (med halv sats fick jag sexton, så drygt trettio borde det bli) och lägg på plåt med bakplåtspapper - jäs till dubbel storlek (30-40 minuter ungefär). Grädda i 225 grader ca 20 minuter (fast mina tog som sagt bara ungefär 10, så passa noga!). Pojkvännen slukade två när de precis kommit ut ur ugnen - och ja, precis så goda blev de.

måndag 20 oktober 2008

Pepparrotsfisk

Vi har haft en rejäl bit pepparrot i kylen några veckor utan att riktigt veta vad vi ska göra med den. Det enda jag kommer på är kokt fisk med pepparrotssås, så det beställde jag till middag idag. Pojkvännen hittade receptet i Vår Kokbok och det var gott, bra vardagsfisk. Trots att han tog i (lite för) mycket pepparrot i såsen är nästan halva biten kvar fortfarande. Vad tusan ska vi göra med den?

Det här behöver du till fyra personer:
500-600 g vit fiskfilé
3 msk vetemjöl
3 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1 dl matlagningsgrädde el dyl
1-2 msk margarin
1 msk pressad citron
1-2 msk pepparrot

Såhär gör du:
Skär fisken i 2 cm tjocka skivor/kuber. Välj en låg vid kastrull. Vispa ut mjölet med vatten direkt i den. Tillsätt buljongtärning, matlagningsgrädde och margarin. Koka upp under omrörning och låt koka några minuter. Såsen ska vara tjock - fisken vätskar sig sedan. Tillsätt citron och pepparrot. Lägg fisken i såsen. Sjud under lock utan omrörning tills fisken är klar. Servera med potatis och gröna ärtor.

Fint hemma

En liten del av helgens Ikeafix. Äntligen sitter några av kokböckerna på väggen (ovanför köksbordet) - himla fint blev det tycker jag!

söndag 19 oktober 2008

Svampfylld fläskfilé med rotsaker

Man kan äta gott även om man är student - faktiskt. Söndagmiddag på reafynd från City Gross. Allt annat än illa.

Det här behöver du:
En fläskfilé (vår var kanske på 500 g)
2 dl Creme Bonjour Cuisine med champinjonsmak
Kanske 200 g färska champinjoner
0,5 gul lök
Salt och peppar

Såhär gör du:
Hacka svamp och lök. Fräs till löken är mjuk. Putsa fläskfilén och snitta upp den så att den blir platt. Blanda creme bonjour med svampfräs, salt och peppar. Lägg fyllningen i mitten på köttet. "Rulla" ihop (snarare, för samman kanterna) och knyt ihop på lagom antal ställen så att filén håller ihop. Det gör inget om fyllningen sticker ut ovanpå, för den smälter inte så mycket. Salta och peppra lite på utsidan. Lägg alltihop i en form och tillaga i ugnen på 200 grader. Ungefär en halvtimme tar det.

Vi åt supergoda rotsaker till: morot, kålrot, rotselleri, palsternacka (2,90:-/kg när jag var och handlade!), nyplockade Ingrid Marie-äpplen, potatis, hela vitlökklyftor, färsk rosmarin, timjan, olivolja, salt och peppar. Sjukt bra med äpplen i - det ska vi stoppa i allt hela hösten har vi bestämt. How wonderful life is.

Testat: Marabou Premium Figs and Almond / Anton Berg Yoghurt Strawberry

I helgen har jag passat på att testa två (för mig) nya chokladsorter. Det var ju det här med att jag skulle bort från lösgodiset ett tag, så det fick bli lite finchoklad istället.

Till Idol provsmakades Marabou Premium Figs & Almond. Jag brukar gilla Marabous fyllda choklad, den med hasselnötter är ju supergod till exempel. Min favorit bland torkade frukter är fikon och med mandel till kan det ju inte gå fel, tänkte jag. Och det gör det inte heller, det är bara inte riktigt lika bra som hade kunnat hoppas. I den mjuka fyllningen är nån form av krisp som inte är mandel och inte fikonkärnor, mer vanlig "kexig" krisp. Det hade varit mycket godare om det varit stora mandelbitar istället tycker jag - nu smakar man faktiskt inte mandeln alls. Mjölkchoklad har en tendens att bli väldigt sockersöt och i kombination med fikon blir det såklart ännu sötare. Det är egentligen inget dåligt, för både fikonsmaken och chokladsmaken är goda. Jag tror bara att det hade varit bättre om det 1) varit mer mandelsmak/-bitar som kunde bryta av i både konsistens och smak och 2) mörkare choklad så att det blev lite bitter kontrast till det fikonsöta. Hur som haver kan jag abolut tänka mig att köpa den här chokladen igen, men det var ingen fantastisk upplevelse och inte riktigt lika spännande som jag inbillat mig. (Tack, Carolina för bilden!)

Igår på bion blev det Anton Bergs vita choklad med yoghurt-/jordgubbssmak. Tyvärr visade det sig vara alldeles hopplöst att försöka få fram en bild men ni får föreställa er. Vit chokladkaka med rosa prickar på, typ. Jag har alltid tyckt att vit choklad mest smakat kokosfett och socker. En Toblerone på väg hem från Berlin i somras omvände mig dock. Gott, gott, gott. Och naturgodis i form av torkade jordgubbar överdragna med vit choklad är ju hemskt mumsigt. Jag har tittat på den där Anton Berg-grejen flera gånger i affären men tänkt att den nog inte var värd det. Nu bestämde jag mig för att prova ändå. Och? Den var god. Punkt. Inget speciellt, nån yoghurtsmak kände jag inte direkt av. Däremot jordgubbar smakade den en hel del. Precis som naturgodisbitarna. Och då köper jag faktiskt hellre dem och varierar med andra sorter - det blev lite segt att äta en hel kaka. Det är nog nästan ett måste att bryta av med lite mörkare, vanlig choklad annars blir det väldigt mycket barnkalassötma. Gott som sagt, men ingen megahit. Nu har jag provat, och det blir en annan sort nästa gång. (Om nån har en bild får ni gärna hjälpa mig.)

Söndag

Idag har varit en så väldigt bra söndag. Det började med mysfrukost och yoghurttest (som jag återkommer till om några dagar när jag provat fler gånger), fortsatte med en otroligt välbehövlig tur till Ikea och så lite äppelplock hemma hos mamma och pappa - Ingrid Marie-trädet hade så sjukt mycket frukt! När jag var yngre var det absolut tråkigaste jag visste att typ plocka äpplen eller hjälpa till i trädgården på andra sätt, riktigt riktigt supertrist tyckte jag att det var. Men nu... det var faktiskt ganska mysigt. Och så fick vi ju en hel kasse äpplen med oss hem också. Nu har jag ägnat ett par timmar åt att skruva ihop skrivbord och lampor och grejor och det blev jättefint! Tänk att ett par kuddfodral kan göra sån skillnad. En hylla ovanför köksbordet där kokböckerna ska stå bara, så blir det alldeles perfekt härhemma.

lördag 18 oktober 2008

Färsk pasta med ruccola, vitlök och pinjenötter

Idag var planen att käka gnocchi med salvia och bacon, men när jag stod med smockfulla korgar på City Gross kom jag på att det är Kvantum som har gnocchi. Det var inte läge att lägga tillbaka allt/gå in med fyrahundra kilo tunga City Gross-kassar i den andra affären. Omplanering alltså - det fick bli färsk pasta (fylld med ricotta och spenat) med vitlök, färsk basilika, ruccola, pinjenötter och parmesan. Och tomatsallad på körsbärstomater, lök, balsamvinäger, salt och peppar. Enkelt och väldigt gott. Jag är dock fortfarande hemskt sugen på gnocchi, det får nog bli Kvantum sart ändå.

Det här behöver du till kanske tre-fyra personer:
500 g färsk, fylld pasta
Olivolja
2 stora vitlöksklyftor
Färsk basilika
En halv påse ruccola
Pinjenötter
Parmesan
Salt och peppar

Såhär gör du:
Koka pastan. Hacka vitlök och färsk basilika, fräs i lagom mycket olivolja (så att det går att vända runt pastan i det sen). Rosta pinjenötter med salt i torr, het panna. Vänd ner pastan i vitlöksoljan, tillsätt ruccolan, riven parmesan och pinjenötter. Salta och peppra, blanda runt ordentligt. Servera som sagt med tomatsallad. Mums. Och så tog det kanske max 15 minuter att göra.

Nu blir det "Der Baader Meinhof Komplex" på bio med pappa. Någon som hunnit se den?

Himla mysig fredagskväll

Igår hade jag och bästa kursaren en väldigt trevlig fredagskväll. Hemköpt thaimat från restaurangen vid Bantorget (jätteskönt att inte laga mat faktiskt...), choklad, Färjan på femman, Idol på fyran och Singing Bee på trean. Mycket bättre kan det inte bli alltså! Nu har jag sovit över nio timmar och är pigg och vaken. Ikväll blir det bio med pappsen och för övrigt ska jag nog mest glida rundor - träna lite, plugga lite... Sånt där ni vet. Hur ser er helg ut?

torsdag 16 oktober 2008

Kallrökt lax och dillstuvad potatis

Jag fick världens lyxmiddag när jag kom hem från jobbet vid åtta (vrålhungrig såklart, det funkar inte att äta mat så sent!). Mitt önskemål och pojkvännens fixande blev dillstuvad potatis och den sista kallrökta laxen. Det var hemskt gott, lax är faktiskt alldeles underbart i precis vilken form som helst. Nu börjar jag bli sugen på varmrökt, en annan favorit...

Testat: Polarbröds Friskt och Fröigt

Nu har jag också testat Polarbröds, vid det här laget inte så nya, Friskt och Fröigt. Jag brukar faktiskt bli besviken på Polarbröd. De vanliga rågkakorna tycker jag hemskt mycket om (det var lyx när vi fick såna hemma när jag var liten, mmm!), och tunnbröden är goda. För övrigt... ganska trist. Extrem är jättetråkigt, och de andra "bulliknande" bröden gillar jag inte heller. Friskt och Fröigt har jag dock hört massa gott om, och jag gillar verkligen bröd med mycket frön i så jag gav det en chans förra veckan. Ganska snabbt (innan jag ens hunnit smaka det) insåg jag att brödet nog skulle göra sig bättre rostat, det hade så "fabriksbakad" konsistens - typ degigt fast inte på det goda sättet, mer på "växa i munnen"-sättet". Så jag stoppade i rosten och då blev det mumsmums! Knaprigt och så är fröna så goda när de tillagats lite - blev bra med både ost och annat pålägg på. Nu har jag ätit upp nästan hela påsen och jag har rostat alltihop. Jag är positivt överraskad, men inte helt övertygad. Bättre än Polarbröds andra bröd tycker jag, men det känns fortfarande väldigt "fabrikigt" och massproducerat (inte så konstigt, men de kan ju i alla fall FÖRSÖKA låtsas att det inte är så...). Det är mest själva fröna som gör grejen liksom, och de är inte överdrivet många. Utan dem är det samma vanliga bröd.

Bild från www.polarbrod.se

onsdag 15 oktober 2008

Skånsk kålsoppa med senapsyoghurt

Ikväll har jag både hunnit handla mer än det absolut mest akuta OCH lagat riktig mat. Det känns som evigheter sen sist - ett tecken på att tillvaron inte snurrar RIKTIGT lika snabbt just nu kanske. Skönt. Skånsk kålsoppa blev det, med ett recept i Vår Kokbok (bibeln i mitt kök, tack mamma!) som utgångspunkt. Sån här mat tycker jag himla mycket om, och det passar så väldigt bra så här års också. I vintras åt jag kålsoppa hur ofta som helst, sen tröttnade jag lite (eller också blev det vår). Nu är jag på gång igen - kålsoppa in my heart!

Det här behöver du till en STOR gryta:
400-500 g vitkål
1 gul lök
5 små-medelstora potatisar
2 morötter
200-300 g fläsk (jag använde kassler, korv är också himla gott)
Vatten + lagom antal buljongtärningar beroende på hur mycket man tycker om buljong (jag är ett fan och vill ha det starkt)
6 kryddpepparkorn
1 lagerblad
Persilja

Yoghurt
Skånsk senap

Såhär gör du:
Skala potatis och morötter, dela i bitar. Grovhacka löken, strimla eller "tärna" vitkålen. Lägg allt i gryta, häll på lagom mängd vatten, buljongtärningar, kryddpeppar och lagerblad. Koka upp och låt puttra ett tag. Tärna fläsket och tillsätt efter ungefär halva koktiden. När allt är så mjukt du vill ha det är det klart - ta från plattan och rör i rikligt med persilja. Blanda yoghurt och MYCKET skånsk senap. Servera soppan med yoghurten - det blir himla gott med syran till allt det salta i soppan. Mums mums mums.

Spaghetti och köttbullar

Här har ni anledningen till att jag inte bemödade mig att skriva om min middag igår:
Färdiga köttbullar, spaghetti, vitkål, ketchup och senap. Ikväll återkommer jag med nya smaskigheter.

måndag 13 oktober 2008

Cevapcici och stuvad selleri

Pojkvännen hade gjort middag idag, lite underligt men förvånansvärt gott. Vi har ju som sagt haft massor med selleri i kylen sen jag kom över ett gigantiskt knippe när jag skulle göra Shepherd's Pie. Den höll på att bli dålig, så idag åt vi stuvad selleri (supergod stuvning!), Nettos himla smidiga frysta cevapcici (färdigkryddade men inte förstekta) och ris. Och ajvar på det. Gott och enkelt, och så tog ju sellerin äntligen slut. Stuva borde man göra oftare.

Söndagmiddag hos mamma och pappa

Igår skrubbade jag utemöbler och putsade fönster och skurade kök och däremellan pluggade jag. Sen gick jag hem till mamma och pappa och åt middag och plockade ihop en kasse äpplen. Dagen avslutades med en gospelkonsert i Malmö (som tyvärr inte var så himla rolig...). En mysig helg har det varit, och väldigt lugnt - tror att det var precis vad jag behövde. Nu ska jag till skolan igen, och det känns helt okej.

Hos mamma och pappa igår åt vi (förutom indisk lammgryta) nån äppelmojshistoria till efterätt. Bästis som också var med är glutenallergiker så det fick bli lite man-tager-vad-man-haver. Jättegott blev det faktiskt, med vaniljsås till!

Det här behöver du:
Äpplen
Honung
Kanel och kardemumma
Hasselnötter
Kokosflingor

Gör så här:
Skiva äpplen tunt. Lägg ett lager äpplen i en form, ringla honung över (jag tog fast och värmde i micron), kanela och kardemumma. Hacka nöter grovt och strö över dem och kokosflingorna. Upprepa proceduren tills du fått så många lager du vill ha. In i ugnen på typ 200 grader och låt stå tills äpplena blivit riktigt mjuka och äppelsaften mojsat ihop sig med honungen. Lite färg är inte fel heller. Servera varmt med vaniljsås.

lördag 11 oktober 2008

Äppelkräm med kanelcashew

Tack för alla tips på ensammiddag! Jag åt pizzarester till lunch (jag tillhör dem som nästan tycker att kall pizza är godare än varm... mm!) och var inte så hungrig nu. Matvetesallad och grejor får definitivt bli en annan gång. Jag kokade en sats äpple-/plommonkräm med äpplen från mamma och pappa och plommon från mormor. Åh så gott, och åh så lätt! Bara att skala och dela valfri mängd äpplen och kärna ur och klyfta några plommon. Sedan ner i kastrull och vatten på så att det knappt täcker - koka mjukt och mosigt - och så röra ner potatismjöl (jag tog 2 msk) i kallt vatten och tillsätta. Koka upp, och låta svalna - vips, så har man mumsig kräm! Jag åt med kanelrostade cashewnötter och havregryn (havregryn + cashew, fast helst hade jag velat ha mandel + massa kanel i het stekpanna - vänd runt tills fin färg), russin, mjölk och knäckemacka. Det behövs inget socker tycker jag, för plommonen är så söta och nötterna och russinen tillför litegrann. Om jag kommit på det i tid hade jag låtit russinen koka med, då blir det ännu godare.

Pizza och godis

Det bidde ingen Ben and Jerry's igår, vi kände mer för godis när vi stod där i affären. Ett tag åt jag knappt lösgodis, och när jag var liten köpte jag ungefär bara salt och surt, nästan aldrig choklad. Nu har det blivit ett helt gäng fredagar och BARA choklad (och kanske nån violpastill och lite lakrits). Gott, men nu börjar jag tröttna. Jag längtar tillbaka till riktigt god, lyxig choklad och inte sån som smakar kokosfett och socker. Det får kanske bli en lösgodispaus ett tag... Vad stoppar ni i påsen?

Innan godiset åt vi förstås middag. Pizza blev det, hemmalagad med MASSOR av grönsaker. Den här degen som vanligt och så tomatsås, ost, champinjoner, zuccini, paprika, rödlök, kronärtskockshjärtan, svarta oliver, fetaost och oregano. Och så vitkålssallad till. Mums vad gott det var. Perfekt att äta framför teven (vi kollade på Färjan bl.a. - vilket sanslöst program!) och en himla mysig fredagskväll blev det.

fredag 10 oktober 2008

Fredag

Och så var det äntligen fredag. Mina enda hållpunkter den här helgen är middag och Idol och Ben and Jerry's (eller dylikt) med bästa kursaren ikväll och sedan middag och konsert med familjen på söndag kväll. Dessutom är pojkvännen borta så det blir oceaner av tid alldeles för mig själv ett par dagar framöver. Otroligt skönt faktiskt, även om jag nog mest kommer plugga och städa. Och sova. Och blogga en del såklart! Vad ska ni göra? Och vad ska ni äta? Lite tips skulle vara på sin plats, så jag får riktigt god ensammiddag imorrn...

torsdag 9 oktober 2008

Fiskgryta med tomat och ägg

Plugg i åtta timmar, sen spinning och sen två timmars jobb och så nån timmes plugg till. Och där nånstans ska det finnas tid för mat också. Det är så vansinnigt skönt att det är fredag imorgon! Pojkvännen hade lagat mat tills jag kom hem från jobbet, den första och enda gemensamma middagen den här veckan. Fiskgryta ur Vår Kokbok blev det - vi har lagat den ett antal gånger innan och den är jättegod och superenkel. Jag gillar inte varm tomat generellt sätt, men här funkar det faktiskt riktigt bra.

Nu ska jag försöka andas lugnt och fokusera på helg, och sen nästa vecka som förhoppningsvis blir i alla fall lite lugnare.

Det här behöver du till fyra personer:
500-600 g färsk eller fryst fiskfilé (alaska pollack för vår del)
1 tsk salt
2-4 msk smör eller margarin
ca 1 tsk curry
0.5 tsk paprikapulver
0,5 dl vatten
3-4 msk hackad persilja
2-3 tomater
1-2 hårdkokta ägg

Såhär gör du:
Skär fisken i ca 2 cm tjocka skivor och salta. Smält fettet i en låg, vid kastrull. Rör ner curry och paprika. Lägg fiskskivorna i pannan och vänd dem i kryddblandningen. Tillsätt vattnet. Sjud under lock på svag värme tills fisken är färdig, 5-10 minuter ungefär. Lägg på persiljan, tärnad tomat och hackat ägg. Låt allt bli varmt utan att koka. Servera med potatis.

onsdag 8 oktober 2008

Tunisien om tjugo dagar

Om precis tjugo dagar åker jag till Tunisien med mamma och pappa och syster och bror. Det blir första gemensamma semestern på säkert fem år. Otroligt skönt ska det bli! Även om vi ska bo på, vad jag förstått det som, värsta turistghettot av alla - ön Djerba - så inbillar jag mig att det kommer finnas annat än köttbullar och pannkakor att stoppa i munnen. Det är säkert någon här som varit om inte på Djerba så i Tunisien eller åtminstone någon annanstans i närheten. Jag är givetvis nyfiken på vad jag inte får missa i matväg och vad jag faktiskt till och med bör missa. Tipsa - nu!

Ingenting särskilt

Efter ett par lugna veckor är stressen igång igen. Varför är det alltid så? Skolan hetsar och då ska plötsligt allt annat hända samtidigt, sen lugnar pluggandet ner sig och då lugnar givetvis allt annat också ner sig, och nu är det alltså igång igen. Crazy crazy. Jag och pojkvännen äter i och med det inte middag tillsammans en enda gång den här veckan - jisses...

Idag blev det snabbmiddag i form av pasta-i-ugn med ajvar, keso, cevapcici och svamp. Jag tänker inte lägga ut något recept för det var mest hopplock, men en bild kan ni få i alla fall. Och så kan jag ju tipsa om en favoritsmakkombination som ofta hamnar i lunchlådan och nu även på middagstallriken, nämligen ajvar och salvia. Supergott! Med det som bas kan man blanda i pasta, sojakorv är gott, eller köttfärs, och så "piffen": svarta oliver, fetaost, röd paprika, SALTGURKA, SYLTLÖK (passar sjukt bra med nån form av syrlig inlagd grej till ajvar)... Inte allt på en gång kanske, men vad som faller en in. Vitkål är gott till. Vilka favoritsmaker har ni?

tisdag 7 oktober 2008

Gryta med kokosmjölk och röd curry

Jag har ätit middag med bror precis - och hör och häpna: ingen köttfärs den här gången! (Även om det faktiskt var vad bror föreslog när vi var i affären...) Det blev en helt okej gryta med kokosmjölk, grytbitar, röd curry och lite annat smått och gott. Nu tittar vi på Cops och alldeles snart ska jag ta itu med allt plugg jag gick miste om i förmiddags på grund av sanslös huvudvärk. Det är inte få sidor jag ska läsa, om vi säger så.

Det här behöver du till typ fyra personer:
350-400 g fläskgrytbitar
1 gul lök
Vitkål
1 paprika
1 burk kikärtor
1 burk kokosmjölk
2 tsk röd curry (eller efter smak)
1 vitlöksklyfta
Salt

Såhär gör du:
Fräs grytbitar och lök. Tillsätt strimlad vitkål och kokosmjölk. Koka upp. Krydda med riven vitlök, röd curry och salt (gör inte som jag och snåla på curryn, det blir mycket mildare än man tror!). Tillsätt paprika och låt puttra lite, häll i kikärtorna på slutet. Servera med ris och cashewnötter och kanske lite soya (om man har god och inte billig Netto-variant som jag...)

måndag 6 oktober 2008

Kesopasta

Det här tog verkligen bara precis den tiden det tog för pastan att koka (7 minuter) att svänga ihop. Rätt gott blev det också. Passar mig perfekt idag: tidig middag och nu iväg på möte, sen en sväng hem om mammsen.

Det här behöver du:
Pasta
Keso
Purjolök
Paprika
Svarta bönor
Soltorkade tomater (inte i olja)
Svarta oliver
Pesto
Salt och peppar

Såhär gör du:
Sätt på pastan. Hacka soltorkade tomater, paprika, purjolök och oliver. Blanda med pesto, keso, bönor, salt och peppar. Blanda med pastan. Jag åt egenodlade supergoda tomater till. Det var den middagen.

söndag 5 oktober 2008

Mormors tunnbröd

Gårdagskvällen ägnade jag bland annat åt det här:


Det blev bättre än jag hoppats på och jag var nästan sju år och vid mormors köksbord igen när jag åt frukost imorse.

lördag 4 oktober 2008

Rostbiff med ljummen potatissallad

Åh, vilken god middag vi har ätit idag! City Gross hade nämligen inte bara lax på extrapris utan också riktigt billig rostbiff (och fläskfilé och god ost, by the way...). 800 gram kom pojkvännen hem med, så nu ligger hälften i frysen. Lillasyster är här ikväll och vi passade på att bjuda henne på värsta middagen. Rostbiff, potatissallad med ädelost och valnötter (som jag plockade på jobbet för ett år sen, sjukt goda!), dillyoghurt med pepparrot, sockerärtor och så de egenodlade kokta morötterna med lite smör, örtsalt och persilja på. Behöver jag säga att det var så sjukt gott?!

Rostbiff (Från boken Kött - från grill till gryta, som jag fick i present när jag slutat vara vegetarian, med pojkvännen ändringar)
Rostbiff
Olja
Salt och peppar

Värm ugnen till 240 grader. Hetta upp oljan i en stekgryta, och bryn det ordentligt kryddade köttet runt om. Ställ in i ugnen och låt steka till 55 grader. Svep in i folie och låt svalna till rumstemperatur innan du skär upp i skivor och serverar.

Ljummen potatissallad med ädelost och valnötter (vi hittade på det är i somras - helt sjukt gott till det mesta!)
Potatis
Ädelost
Valnötter
Rödlök
Svartpeppar

Skala potatisen, dela i småbitar och koka mjuk. Häll av vattnet noga. Tillsätt finhackad rödlök och grovt hackade valnötter. Smula ädelost över potatisen medan den fortfarande är varm (men inte kokhet), krydda med svartpeppar. Salt behövs knappast, det klarar osten så bra själv. Servera genast. M-m-m!

Skördetider

Pojkvännen har såna där gröna fingrar, och så tycker han att det är väldigt kul att peta i jord och krukor. Sån är inte jag. Något jag däremot tycker är kul att se resultatet av det han pysslar med - idag när jag kom hem från jobbet fanns det en rejält tjock bunt gräslök, sommarens sista tomater och en hel påse små och knotiga, men jättefina, morötter här hemma. Gräslöken har jag klippt ner och fryst in och morötterna ska vi provsmaka till middag. Och jag tycker att allt blir så mycket godare bara för att jag VET att det växt en halv meter från min lägenhet.

Kanelbullens dag

Jaha, idag är det kanelbullens dag alltså. Egentligen tycker jag att det är lite töntigt med såna där matdagar utan någon riktig historisk anknytning. Fettisdagen är helt okej för den bygger ju på något (och så är det väldigt gott med semlor förstås), men såna här påhitt känns mest som pengatjäneri. Dessutom har jag aldrig varit någon bullfantast - vetebröd är gott men inget jag drömmer om. Ändå har jag faktiskt köpt en påse Skogaholms minisnäckor att ha med mig till jobbet idag - det är ungefär så mycket firande jag har lust och ork och tid till. Och bullar piggar ju alltid upp, särskilt en stressig jobblördag - kanelbullens dag eller inte. Firar ni?

(Filmen igår var förresten HELT FANTASTISKT! Åh, ni måste se den, alldeles alldeles underbar.)

fredag 3 oktober 2008

Världen enklaste (och godaste) laxpasta

Den här rätten åt vi ofta (tror jag) hemma när jag var liten. Numera blir det inte så ofta - rökt lax är ju så dyrt! I veckan har dock City Gross haft så sjukt bra extrapriser så vi har fyllt frys och kyl med massa godsaker som vi aldrig köper annars. Förhoppningsvis får ni se fler av dem i helgen (morgondagens planerade middag ser jag till exempel väldigt mycket framemot...). Åter till laxpastan: supersnabbt, supergott och superlite arbete. Hur bra fredagmiddag som helst med andra ord. (Och jag ber om ursäkt för min kameras färgsinne - det var SÅ mycket finare på tallriken.)

Det här behöver du till 3 personer kanske:
1 gul lök
200 g kallrökt lax
1 liten burk creme fraiche
Mjölk
Dill
Salt och peppar

Såhär gör du:
Hacka löken, skär laxen i småbitar. Fräs löken så att den mjuknar, tillsätt creme fraiche. Krydda med salt och peppar - låt koka upp. Tillsätt dill och sedan laxen alldeles på slutet, den ska bara bli precis genomlagad. Späd eventuellt med mjölk om såsen blir för tjock. Servera med pasta (allra helst tagliatelle), lime- eller citronklyftor, parmesan och sallad (idag babyleaf-mix, gul paprika, tomat, sockerärtor och purjolök).

Nu blir det bio, "Maria Larssons eviga ögonblick" ska vi se. Mysig fredagkväll med andra ord - jag jobbar hela helgen så det passar mig alldeles utmärkt.

Jag fick ett brev

Igår blev jag väldigt, väldigt glad. När jag öppnade min brevlåda låg där nämligen ett kuvert med handskriven adress och eftersom jag mest får räkningar och annat tråk med förtryckta adresser brukar bläckpenna och riktigt frimärke betyda något annat, roligare. Det var det! Åh, i kuvertet låg ett (dock inte handskrivet, men precis lika fint!) brev från min mormors lillebrors fru som tydligen börjat läsa bloggen. Hon skrev om svenska äpplen (ja, jag tycker också att de är allra godast - vi har en påse från mamma och pappa här hemma nu, mums!) och recept hon ville prova (jag ska flörta lite med mammsen så att fiskgratängen kan komma upp här), och last but not least: ett bifogat recept på potatisgratäng eftersom hon läst om min som blev så rinnig. Och det höjde mitt humör till skyarna, att nån som jag faktiskt har väldigt lite kontakt med, tog sig tid och skickade ett riktigt brev - alldeles bara till mig! Snacka om att det gjorde min dag. Tack Inger, och jag hoppas att du fortsätter läsa!

Ingers (fast egentligen var det visst Tina Nordströms) potatisgratäng:
6 portioner
1,5 kg skalad potatis
5 dl mjölk
5 dl grädde
1 purjolök
3 vitlöksklyftor

Hyvla potatisen tunt, gärna i matberedare. Finstrimla purjolöken och krossa vitlöksklyftorna. Fräs purjolöken och vitlöksklyftorna i lite olivolja utan att de tar färg. Häll i grädden och mjölken och låt blandningen koka upp. Lägg i den hyvlade potatisen och salt och peppra rikligt. Potatis drar åt sig mycket salt. Det ska nästan smaka översaltat. Koka potatisen tills stärkelsen har löst ut och blandningen blivit tjock och krämig. Häll i ugnsfast form och baka i ugnen på 180 grader. Känn med en sticka i gratängen för att se om den är färdig. Det tar ca 30-40 minuter.

Visst låter det himla spännande? Jag tror på det där receptet - ska absolut testa!

torsdag 2 oktober 2008

Favorit i repris

Jag jobbade som sagt ett par timmar nu ikväll och när jag gick hem var jag så vansinnigt väldigt hungrig. Vilken tur då att jag har världen bästa pojkvän som lagat middag åt mig. Det var bara att plocka fram tallrik och lassa upp. En, vid det här laget, klassiker här hemma blev det - söt couscous med aubergine och så hade han stekt upp lite strimlad fläskkotlett vid sidan av. Det enda jag gjorde var att slänga på några svarta oliver och klicka på lite av mormors himla goda plommonchutney (som gjorde sig otroligt bra till det här, alltså!). Gottgott!

Torsdag

Dagen har börjat ganska bra - jag åt god frukost, pluggade nån timme, sprang nån timme och nu har jag precis fått i mig lunch. Snart är det skolan som gäller och så ska jag jobba ett par timmar ikväll. Dessutom inte att förglömma: fredag imorgon! Vad gör ni idag?

Dagens lunch: Vita bönor och selleri-, gurk-, och morotsstavar med balsamvinäger. Kesoröra med tonfisk, ett pytteäpple, purjolök, dill, citronsaft och peppar/örtsalt. Libabröd vid sidan om. Gott var det.

onsdag 1 oktober 2008

Shepherd's pie

För minst en månad sedan gjorde Anna Shepherd's pie och det såg så gott ut! Jag älskar ju kladdmat - potatismos och köttfärs låter ju som den ultimata kladdkombinationen. Dessutom har jag en pojkvän som näst intill är anglofil så det hela bara måste provas. Nu har jag hållit mig ett tag, för jag tänkte att det skulle bli lite höst först. Ofrånkomligen är det ju nu oktober och vädret idag har bjudit på så mycket rusk man kan få - alltså: Shepherd's pie till middag. Jag utgick från ett recept jag hittade här, och ändrade faktiskt inte så jättemycket - receptet nedan är dock med de få ändringar jag gjorde. Det verkar finnas tretusen versioner av den här rätten, men många kändes mer som vanlig köttfärssås med potatismos och jag ville ha nya smaker - sellerin och worcestershiresåsen och avsaknaden av krossade tomater fick mig att välja denna varianten. Resultatet då: ÅH, helt fantastiskt gott! Lisa-mat i ett nötskal. Jag brukar aldrig använda selleri, men med tanke på vilket jätteknippe jag fick med mig hem lär det bli fler sellerimiddagar och efter det här gör det mig ingenting alls. Supermycket smak och himlans mustigt och gott blev det. Ni som inte provat - prova! Om jag får som jag vill äter vi det här många fler gånger i höst och vinter.

Det här behöver du till fyra personer:
350 g nötfärs
125 g bacon
1 stor morot
2-3 selleristjälkar
1 gul lök
3-4 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
2 dl köttbuljong
1,5 msk worcestershiresås
Salt och peppar

1 kg potatis
2 äggulor
Mjölk
Muskot
Salt och peppar

Såhär gör du:
Skala och dela potatisen. Koka mjuk. Fräs under tiden köttfärs och bacon i en stor stekpanna (jag använde wokpannan). Finhacka löken, riv moroten och strimla sellerin. Tillsätt grönsakerna i köttfärsen - låt steka med ett tag. Rör i tomatpurén, strö över vetemjölet. Blanda . Häll på buljongen och worcestershiresåsen. Låt puttra ett tag (färsen ska vara ganska torr), smaka av med salt och peppar.
Mosa potatisen med potatisstöt. Blanda i äggulorna, späd med mjölk till lagom konsistens. Vispa fluffigt, krydda med riven muskot, salt och peppar.
Lägg färsen i en form (jag använde en brödform), täck över med potatismosen. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter (225 grader) tills moset fått fin färg. Servera med gröna ärtor. Mmm!

Rågpannkakor med keso och kikärtor

Jag har varit sugen på degiga mumsiga pannkakor i flera dagar nu. Igår blev det ensammiddag och jag passade på - det går ju så snabbt när man inte gör så många! Jag var inte så sugen på söta tillbehör utan satsade på keso och så stillade jag min kikärtscraving genom att köpa några burkar på Ica. Gott och enkelt, men det kändes mer som lunchmat än middagsmat. Snart måste vi göra ärtsoppa med pannkakor till efterrätt, åh så gott!

Det här behöver du till ca fyra pannkakor:
Knappt 1 dl rågsikt
Knappt 0,5 dl havregryn
2 dl mjölk
1 ägg
Salt

Såhär gör du:
Blanda rågsikt, havregryn och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och rör till slät smet - häll i resten. Vispa sist ner äggen. Stek i lagom het panna, jag hade lite olivolja i till första - sen skötte det sig själv.

Kesoröra med morot
Riv en morot, blanda med lagom mängd keso och mycket persilja. Smaka av med örtsalt och peppar.

Limemarinerade kikärtor
Blanda knappt en halv burk kikärtor och saften från en halv lime med lite chili och salt.

Servera pannkakorna med kesoröran och kikärtorna.